Javne usluge (el. energija, toplotna energija, gas, telekomunikacije...)

Javne usluge

Roming paket

POTROŠAČ PITA

Godinama koristim usluge rominga dok boravim u Crnoj Gori, ali ove godine sam imala baš loše iskustvo. Uplatila sam roming paket u trajanju od deset dana i operateru sam poslala poruku sa zahtevom. Odgovorili su mi da je zahtev stigao i da će me obavestiti, kao i svake godine, kada bude aktiviran. Uskoro mi je stigla poruka da je roming paket aktiviran i da traje 10 dana. Više me nisu ništa obaveštavali, pa čak ni da je paket istekao, kada je prošlo 10 dana, samo su mi ispostavili račun od 12.500 dinara bez poreza. Prethodnih godina sam uvek od operatera dobijala poruke koje me podsećaju kada ističe paket, a posebno poslednjeg dana da ne bih ušla u skuplju tarifu. To je ovog puta izostalo, pa me zanima da li imam pravo da se žalim i da li ima šanse da račun bude poništen?


Pravni tim savetuje:

Operater nije bio u obavezi da vas obavesti kada vam ističe paket. U skladu sa navedenim, ne postoji pravni osnov da ne platite sporni račun. Mišljenja smo da je u konkretnom slučaju potrošač upoznat sa svim predugovornim obavezama i uslovima korišćenja paketa, a naročito u pogledu cene i perioda važenja usluge. Samim tim, ne postoji zakonska obaveza za trgovaca da potrošača obaveštava neposredno pred istek paketa, već ovaj segment obaveštavanja spada u poslovnu politiku trgovca.

KAKO PROTIV SAMOVOLJNE PROMENE PAKETA U TELENORU

Pravnici smatraju da svaki potrošač ima prava da zatraži raskid ugovora, jer je ovaj operater jednostrano izmenio ponudu.

Nakon što je „Telenor” odlučio da poveća cene jednom broju svojih postpejd korisnika (onima koji imaju ugovor), odnosno da im promeni pakete, nameće se nekoliko nimalo prijatnih pitanja za ovu telekomunikacionu kompaniju. Najpre, da li je „Telenor” smeo da samovoljno izmeni uslove ugovora?

Opširnije...