Neprehrana (odeća, obuća itd.)

ODRŽAVANJE OBUĆE

Obući baš i nije lako. Stalno ih neko gazi. Moraju hodati po vrućem asfaltu, a i gacati po ledenoj snežnoj bljuzgavici. I šta dobijaju zauzvrat? Do sledeće upotrebe mi ih jednostavno – bacimo.
A zaslužile su malo “kozmetike“. Ovde ćete saznati kako je to jednostavno. Sledite naše savete, potrošite nekoliko minuta dnevno i vaša će obuća ponovo zasijati.

 

ČIZME

– Ako pravilno održavate svoje čizme, dugo će zadržati lep i pravilan izgled. Da to postignete, čizme redovno čistite kremom za cipele, a povremeno ih namažite vazelinom koji hrani kožu. Da zadrže oblik, posle svakog izuvanja, u njih stavite stare vunene čarape u koje ste stavili novinsku hartiju. Ako su čizme mokre od snega ili kiše, prvo treba da se sasvim osuše, dalje od izvora toplote, zatim ih dobro iščetkajte i namažite kremom.

OBUĆA OD SEMIŠA

– Kada se cipele ili neki odevni predmet od semiša pokvasi, semiš otvrdne. Zato te predmete pre sušenja omekšamo rukama laganim pritiskom i ostavimo na vazduhu da se osuše. Zatim mrlje od vode čistimo običnom gumicom za brisanie (trljamo) išćetkamo mekom četkom, ili išmirglamo finom šmirglom. Ipak, ne savetuje se da se obuca od semiša nosi po kiši.

IMPREGNACIJA KOŽE TALOGOM KAFE

– Talogom kafe namažite đonove i druge delove kože na kojima se vide bele fleke ili rubovi od vode ili soli (to su znaci da koža propušta vodu). Cipele najpre obrišite mokrom krpom, pa kada se osuše premažite ih talogom kafe i ostavite da se osuše na vazduhu. Na kraju izbnišite premaz taloga i cipele namažite kremom za obuću.

IMPREGNACIJA KOŽE RICINUSOVIM ULJEM

– Cipele od prave kože ćete duže nositi i neće propuštati vodu ako ih pre prvog nošenja premažete ricinusovim uljem, kojim treba namazati i đonove. Cipele neko vreme ostavite da koža upije ulje, a zatilm ih izglancajte.

IMPREGNACIJA RASTVOROM PARAFINA I PETROLEJA

– Za ovaj način impregnacije koriste se jednaki delovi parafina i petroleja.

IMPREGNACIJA LANENIM ULJEM

-Za ovaj način je potrebno zagrejano laneno ulje, postupak je isti kao kod upotrebe ricinusovog ulja.

NEPRIJATAN MIRIS U CIPELAMA

— Neprijatan miris iz cipela možete ukloniti blagim rastvorom hipermangana.
— U cipele preko noći stavite izmrvijenu majčinu dušicu.
— Za osveženje obuće koju dugo nosite i koja je poprimila neprijatan miris, možete upotebiti lizol. Nekoliko kapi lizola sipajte u obuću i ostavite dva dana. Neprijatan miris će nestati, a obuća će mirisati.
— Mrlje od znoja operite četkom i mlakom vodom kojoj ste dodali malo blagog deterdženta ili neutralnog sapuna. Zatim obuću operite čistom vodom i osušite. Suvu obuću namažite bezbojnim kremom ili vazelinom.
— Visoke čizme provetrite tako što ćete ih obesiti. Da ostanu uspravne, u njih stavite smotanu novinsku hartiju (urolanu).

ODLAGANJE OBUĆE

– Da bi vam cipele uvek bile složene i pri ruci, nisu neophodni ormarići za cipele. Dovoljno je da za svaki par cipela imate kartonsku kutiju. Kutije uredno složite, na svakoj napravite prorez preko koga treba zalepiti proziran papir kako biste znali koje su cipele u kutiji.
— Cipele ćete bolje očuvati ako u njih stavite krpe natopijene sredstvom za omekšavanje rublja. Tako će nestati neprijatan miris, a i koža će biti mekša.

BOCE U ČIZMAMA

– Kada ste čizme popravili, ako je bilo potrebno, treba ih odložiti do naredne sezone, ali tako da ne promene oblik i ostanu uspravne. To ćete postići ako u čizme stavite čiste i suve prazne boce, grlićem okrenute na dole.

CIPELE U ČARAPAMA

– Stare čarape možete upotrebiti i za odlaganje očišćene obuće, pre odlaska na letovanje, duže putovanje ili preko zime.

ČARAPE U CIPELAMA

– Stare čarape napunite, takođe čarapama, da dobijete oblik noge (stopala) i stavite je u cipele koje odlažete. Neće se deformisati.

BLISTAVE CIPELE

– Želite li da vam cipele sjaje, nije dovoljno da ih samo očistite i namažete, već ih dugo treba trljati mekom krpom. Da to pojednostavite i sebi olakšate, biće vam potrebna stara najlonka, kojom ćete ih istrljati. Biće brže, a učinak isti.

LAKOVANE CIPELE

– Lakiranu kožu nikada ne smete čistiti četkom, već samo obrisati krpicom natopljenom alkoholom. Možete na kraju, cipele ili drugi predmet od lakiirane kože, premazati sjajem za nameštaj i izglačati mekom krpom.

KAKO SPREČITI LJUSKANJE LAKA

— Cipele od lakirane kože možete zaštititi od ljuskanja ako ih čistite mlekom i mekom četkicom, a sušite mekom krpom.
— Možete ih čistiti i nekuvanim mlekom i hladnom vodom.
— Takode ih povremeno treba premazati žumancetom, koje pomaže da koža ostane meka i da ne puca. Na isti naćin možete održavati i ostale predmete od lakirane kože.

OBUĆA ZA KIŠNE DANE

– Čizme za kišu, a naročito one svetlih boja, najlakše ćete očistiti ako ih najpre operete vodom, a zatim prebrišete mokrom krpom na koju ste sipali malo sode bikarbone. Čizme će izgledati kao nove.
Gumene čizme će duže vreme biti upotrebljive i izgledaće kao nove, ako ih povremeno perete deterdžentom za pranje posuđa.
Da gumene čizme budu sjajne, istrljajte ih isceđenim limunom i operite vodom kojoj ste dodali deterdžent za pranje posuđa.
Sjaj gumenoj obući možete vratiti i na sledeći način: natrljajte je neutralnim toaletnim sapunom i ostavite da se sapunica osuši. Zatim je operite toplom vodom.

LOVAČKA OBUĆA

– Kožne čizme koje se koriste za lov, biće dugotrajnije i nepromočive ako ih premažete petrolejom i obrišete novinskom hartijom.


POPRAVLJANJE
OGREBOTINA

– Ogrebotine na kožnoj obući i drugim kožnim predmetima, možete popraviti na sledeći način: Ogrebotinu premažite bezbojnim lakom za nokte, pa kada se lak osuši cipele ili drugi predmet, namažite vazelinom i izglačajte.
– Kožne cipele biće kao nove, ako ih istrljate polovinom crnog luka, a zatim namažete kremom.

KADA ĐONOVI ŠKRIPE

– Pre obuvanja, cipele stavite na mokar sunđer i ostavite preko noći.

ISPUCALE PETE OD PLUTE

– Ispucale i osušene pete od plute, više puta namažite toplim maslinovim uljem.

CIPELE SA RESAMA

– Da vaše cipele sa resama ne bi izgledale stare i iznošene, jer se rese često podižu prema gore i štrče, na rese sa donje strane nalepite samolepljivu traku.

TESNE CIPELE

– U cipele stavite vlažan novinski papir preko noći, ili ih poprskajte špiritom.


PRAVO
SREDSTVO ZA SVAKU KOŽU

LAKIRANA KOŽA

Lakiranu kožu možete čistiti vlažnom krpom. Ova se vrsta kože nikada ne čisti standardnim kremama za kožu, jer će se površina umrljati. Za lakiranu kožu uvek treba upotrebiti namensku pastu za poliranje.

GLATKA KOŽA

Pre korišćenja preporučuje se korišćenje sredstva za glatku kožu (po mogućnosti ne upotrebljavati u zatvorenim prostorima). Zavisno od kvaliteta i strukture kože za negu, možete upotrebiti kremu u tubi (za glatku kožu visokog kvaliteta), losion (za mekanu, osetljivu kožu i torbe) ili vosak u pasti (za grubu kožu).

HRAPAVE VRSTE KOŽE

Hrapava koža je zbirni izraz za velur i nubuk kože. Ove vrste koža mnogo su osetljivije od glatke kože tako da bi čišćenje sredstvima koja sadrže vosak slepilo fine dlačice na površini. Za održavanje se preporučuju posebni sprejevi. Boju možete osvežiti pomoću posebne tečnosti za bojenje, a mrlje ukloniti gumenom četkom ili posebnom sunđerom za čišćenje.

CIPELE OD TKANINE

Takve cipele brzo se prljaju i već nakon nekoliko nošenja mogu izgledati nenegovano, tako da je već od prvog dana najbolje koristiti sprej za zaštitu tkanine. Ako se uprkos tome isprljaju, jednostavno ih očistite čistom vodom.


SAVETI
STRUČNJAKA

MASNE MRLJE:

Komercijalni benzin za čišćenje

ŽVAKAĆA GUMA ILI LEPAK:

Stavite u zamrzivač da se smrzne i nakon toga ostatke jednostavno skinite ili ostružite.

MRLJE OD SLATKOG:

Mrlje očistite hladnom vodom i sapunom.

HEMIJSKA OLOVKA NA HRAPAVOJ KOŽI:

Na mrlju zalepite lepljivu traku i snažno stružite noktom ili tvrdim predmetom. Na kraju traku skinite jednim potezom.

MRLJE OD VODE ILI SNEGA:

Još mokre, operite ih mlakom vodom, a kasnije ih možete skinuti petrolejem.