Neprehrana (odeća, obuća itd.)

Akumulatori su nedovoljno cenjeni heroji transporta.  Ove teške, crne kutije mirno leže ispod haube, spremne da obezbede esencijalno naelektrisanje potrebno da se upali motor i vozi. Bez zdravog akumulatora, Vaš auto je samo velika, metalna, parkirana struktura.

U toku života Vašeg vozila, verovatno ćete morati da zamenite bateriju bar nekoliko puta. Ispražnjena baterija može biti prava muka, naročito ukoliko ne možete da pronađete kablove za startovanje ili morate da čekate pomoć na putu.


Probaćemo da vam damo nekoliko saveta za održavanje i kupovinu Vašeg akumulatora.

  • Uverite se da akumulator staje u Vaš auto i da odgovara Vašim potrebama
    Kada dođe vreme za kupovinu nove baterije, osigurajte se da kupujete pravu veličinu i dizajn (odnosno tip) za Vaše vozilo. Proverite Vaš vlasnički list ili pronađite vodič pre kupovine.
    Birajte bateriju koja odgovara Vašim klimatskim uslovima. Na primer, česte velike temperature ostavljaju traga na akumulatoru, pri čemu dolazi do bržeg isparavanja elektrolita potrebnih za struju. Dugoročnost je izuzetno važna ukoliko pravite mnogo kratkih puteva koji ne omogućavaju da se akumulator dopuni.
  • Kako izabrati bateriju
    Sve baterije vremenom gube snagu, čak i kada se ne koriste. Stoga birajte onu koja nije starija od šest meseci. Većina ih ima kod na sebi, pri čemu je moguće da je mesec označem slovom („A“ za januar) i godina brojem („8“ za 2008. godinu).
    Neka Vam još na umu bude model sa izuzetno korisnom plastičnom drškom. Tako ćete lakše preneti Vaš akumulator, a i lakše ćete ga spustiti u usko upakovan motorni odeljak.

Izvor: ConsumerReports