Neprehrana (odeća, obuća itd.)

S obzirom na sve učestalija poskupljenja goriva, mnogi potrošači traže razne načine da umanje udarac na svoje novčanike.
Testovi pokazuju šta biste trebali učiniti da uštedite malo novca.

  • Vozite umerenom brzinom. Verovatno će Vam trebati više strpljenja, ali vozeći brzinom od 80km/h, umesto 100km/h, ili čak 120 km/h, će Vam zaista uštedeti novac.
  • Vozite smireno. Izbegavajte nagla ubrzanja i kočenja, kad god je to moguće. Jednom kad uspostavite brzinu na autoputu, trudite se da je i održavate.
  • Smanjite nepotrebni tovar. Nemojte nositi stvari na krovu Vašeg automobila, osim ukoliko baš nije od izuzetne važnosti. Ogromni krovni nosač, čak i ako na njemu ne nosite ništa, znatno povećava potrošnju goriva.
  • Nemojte koristiti premium gorivo. Ukoliko Vaš automobil zahteva obično gorivo, nemojte kupovati premium sa lažnim uverenjem da će Vaš motor bolje raditi. Jedina razlika koju ćete osetiti je pri plaćanju računa na pumpi. Većina automobila sasvim dobro radi i na običnom benzinu.  Ukoliko u vlasničkom listu piše da se mora koristiti premium – kupite premium, a ukoliko piše da je preporučljivo kupiti premium – istraživanja su pokazala da je razlika u vožnji zanemarljiva.
  • Neka Vaše gume uvek budu dobro naduvane. Slabo naduvane gume ugrožavaju vožnju i brže se troše. Proverite pritisak na gumama Vašeg automobila barem jednom mesečno.
  • Izbegavajte da ostavite upaljen auto ukoliko ne vozite. Koristite kao pravilo da, ako stojite u mestu duže od 30 sekundi, isključite Vaš motor.


IZVOR: Consumer Reports