26. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Pojedini proizvođači cenovnike uvećali i do 30 odsto, što je, smatraju poznavaoci tržišta, previše, čak i kada se u obzir uzmu rast akciza i kretanja na svetskom tržištu kafe.
Šta se dogodilo na tržištu kafe poslednjih desetak dana, pa razlike u cenama za pakovanje od 200 grama idu i do 60 dinara.

Naše istraživanje je pokazalo da su pojedini proizvođači cene kafe podigli 20 do 30 odsto, što je, prema mišljenju dobrih poznavalaca ovog tržišta previše, čak i ako se uzmu u obzir kretanja na svetskom tržištu i rast akciza.

Sve je stvar matematike, kažu naši sagovornici.

– U Srbiji ima dosta javašluka i mešetarenja sa mešavinama i imate pojedine brendove koji koštaju ispod cene sirovine u maloprodaji. Kako? Oni su kupovali na tenderima kafe koje su stare i po deset, dvanaest godina. One su jeftine, ali i nekvalitetne – kaže naš sagovornik koji se bavi uvozom i proizvodnjom sirove kafe.

U svetu trenutno, objašnjava, postoji deficit robuste kao vrste kafe u svim regijama i kontinentima, od Indije, preko Azije, Vijetnama, Indonezije do Afrike.

Usled velikih suša i malo kiše manje je i ima. Potrošnja ove manje kvalitetne sorte je u odnosu na kvalitetniju arabiku u poslednje vreme u porastu, posebno na velikim tržištima za proizvodnju instant kafa.

Pre nekoliko dana Međunarodni savet za kafu ICO saopštio je u izveštaju o kretanjima na svetskom tržištu za januar da su sve grupe kafa zabeležile rast cena, pri čemu prednjači robusta sa rastom od 6,4 odsto, što je najviše od septembra 2011. godine.

Sličan rast zabeležen je i kod brazilske kafe sorte arabika. Ovakav trend poguralo je i slabljenje dolara, kao i prognoze o smanjenoj proizvodnji u Brazilu, Indoneziji i Vijetnamu.

Pržionice su, navodi se, nabavljale robusta kafu slabijeg kvaliteta iz zemalja drugog porekla ili mešavinu arabike.

 

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.