26. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Predsednik NOPS-a pravnosnažno oslobođen svih optužbi nakon četiri godine maratonskog sudskog postupka koje je protiv njega vodilo preduzeće „Ravanica“ iz Ćuprije a sve zbog „bubašvabe u bonžiti“

Podsećamo javnost da je predsednik NOPS-a, Goran Papović, pozvao potrošače da se uzdrže od kupovine proizvoda „Ravanice“ sve dok se poljoprivrednoj inspekciji ne dozvoli kontrola pogona za proizvodnju, a kojoj je u dva navrata zabranjen ulaz u fabriku po nalogu glavnog poljoprivrednog inspektora, a nakon što je potrošač u bonžiti pronašao bubašvabu i proizvod uz račun dostavio organizaciji potrošača.

Uzorak proizvoda i račun predati su lično načelniku poljoprivredne inspekcije, a proizvođač obavešten o svim okolnostima ovog slučaja. Kako se navedeno preduzeće uopšte nije oglasilo, a nakon što su im dostavljene fotografije, a inspekciji zabranjen ulaz u fabriku, Goran Papović sa pozicije predsednika NOPS-a izneo je ceo slučaj u javnost.  Ubrzo nakon toga, protiv njega lično podneta je privatna krivična tužba zbog narušavanja poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti teška više od deset miliona dinara. U prvostepenoj presudi koju je u postupku po žalbi ukinuo Viši sud u Jagodini, Goran Papović proglašen je krivim za ovo krivično delo. Nakon što je ova sramna presuda ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje, predsednik NOPS-a oslobođen je svih optužbi.

Nakon oslobađajuće presude, a posle četiri godine suđenja nameće se zaključak da je temeljna reforma pravosuđa nužna. Ovakvi slučajevi ne smeju da se ponove. Organizacije potrošača moraju nesmetano da rade na zastupanju interesa potrošača i zaštiti njihovih osnovnih prava. Međutim, svedoci smo da je i dalje moguće sa lakoćom kršiti osnovna prava potrošača, u ovom slučaju - pravo na informisanost, dok se pravda i bezbednost od proizvoda opasnih po zdravlje suspenduju radi zaštite ekonomskih interesa jednog preduzeća i lokalnih moćnika.

 

 

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.