27. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Svetski dan potrošača ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija (UN) i prvi put počeo da se obeležava 1983. Od septembra 2014. godine u Srbiji važi novi Zakon o zaštiti potrošača, koji je doneo brojne izmene.

 

Direktive UN podrazumevaju zadovoljenje osnovnih potreba - dostupnost najvažnijih proizvoda i usluga - hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.
Pri tome je od izuzetnog značaja sigurnost potrošača, odnosno zaštita od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

Potrošači imaju pravo da budu dobaro informisani, da bi mogli da naprave pravilan izbor i istovraemeno da budu zaštićeni od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

Oni imaju pravo i na izbor između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet, kao i pravo da se čuje njihov glas i da njihovi interesi budu zastupljnei u procesu donošenja i sprovođenja politike zaštite potrošača, kao i razvoja novih proizvoda i usluga.

Kupci imaju pravo i na obeštećenje, odnosno dobijanje pravedne naknade ukoliko su dovedeni u zabludu lažnim prikazivanjem svojstava proizvoda i usluga, ili za kupljenu nekvalitetnu robu, ili nezadovoljavajće usluge.

Jedno od osnovnih parava potrošača je i pravo na zdravu životnu sredinu - život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

Potrošači imaju pravo i na odgovarajuće obrazovanje koje će im pomoći u pravilnom i pouzdanom izboru proizvoda i usluga i razviti svest o odgovornostima i osnovnim pravima i načinima kako se ona mogu ostvarivati.

Potrošači u Srbiji su još daleko od stepena zaštite koju imaju potrošaci u EU.

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.