Novostinajbitnije informacije...

Roditelji u Srbiji i dalje nisu sigurni da li su igračke koje kupuju deci zdravstveno ispravne i bezbedne, jer su poslednje analize pokazale da su upravo one u navećem procentu bile neispravne zbog dodatka omekšivača i raznih drugih nedozvoljenih supstanci.

Tokom prošle godine od svih uzoraka predmeta od opšte upotrebe, koje je kontrolisao Institut za javno zdravlje “Batut”, u koje spadaju dečije igračke, kućna i lična kozmetika, ambalaža, posuđe, najviše nepravilnosti, pronađeno je u upravo dečijim igračkama i to u onima koje su uvezene u Srbiju.

Naime, od ukupno 636 kontrolisanih uzoraka, 77 je ocenjeno kao neispravno kada su rađene fizičko - hemijske analize.

Farba koja se skida sa igračaka i ostaje na dečijim rukama, sitni delovi koje mališani mogu progutati, oštre ivice, neispravna deklaracija hemijskih elemenata, prisustvo omekšivača, najčešće su bile neispravnosti koje su pronađene i koje su i sami roditelji mogli da primete.

Posle igračaka, najviše neispravnosti pronađeno je u posuđu i sredstvima za održavanje lične higijene. Tokom prošle godine ukupno je kontrolisano 9.989 uzoraka igrački, kozmetike, posuđa i ambalaža na fizičko - hemijsku ispravnost i samo 264 uzoraka je bilo neispravno. Kroz analizu je utvrđeno i da su svi ovi proizvodi sve manje neispravni, a pogotovu oni koji su poreklom iz uvoza. Ipak, deklarisanje je i dalje najveći problem u Srbiji, a to stručnjake onemogućava da preciznije analiziraju, ali i kad je reč o prikupljanju podataka o kontroli zdravstvene ispravnosti proizvoda.

U kozmetici pronađene bakterije

Za sve ove proizvode rađene su i mikrobiološke analize, koje su pokazale da jedino igračke i duvanski proizvodi ne sadrže nikakve bakterije. Od ukupnog broja uzoraka mikrobiološki je najviše bilo neispravno domačih proizvoda, i to posuđa i sredstava za održavanje lične higijene, negu i ulepšavanje lica i tela.

Najviše je pronađeno aerobnih mezofilnih bakterija, u 76 proizvoda, i to u sredstvima za održavanje lične higijene, ambalažama za životne namirnice i posuđu.
Povećan broj kvasca i plesni utvrđeno je u 15 uzoraka sredstava za ličnu higijenu, a u dva uzoraka je pronađena i bakterija ešerihija koli. U kozmetičkim preparatima pronađene su i bakterije stafilokoka, pseudomonas aeruginosa i proteus, dok je enterobakterija pronađena u ambalaži u kojima bi se držale životne namirnice.


Svi ovi proizvodi analizirani su na inicijativu sanitarnih i tržišnih inspektora, a neispravni proizvodi nisu dobili dozvolu za stavljanje u promet.

 

Izvor: Blic

 

Timber by EMSIEN-3 LTD

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.