Novostinajbitnije informacije...

Kako bi se pomoglo evropskim trgovcima ukida se povlastica kojom su kupci robe vrednosti do 22 evra, koja je stizala van EU bili oslobođeni plaćanja poreza.Evropska unija od sledeće godine uvodi nova pravila u sistem naplate PDV-a za  elektronsku trgovinu van EU. Kako bi pomogla evropskim e-trgovcima ukida se povlastica kojom su kupci robe vrednosti do 22 evra van granica EU bili oslobođeni plaćanja poreza.

Kako su preneli evropski mediji, stručnjaci Komisije EU  smatraju da je oslobađanje plaćanja PDV-a trgovce van EU stavljalo u povlašćeni položaj u odnosu na evropsku konkurenciju.

To, naravno, nije jedini razlog. Ukidanje ove povlastice na pakete male vrednosti komisija pravda time što je kontrolom ustanovljeno da se u ovim paketima uglavnom kriju skuplje pošiljke iz Kine koje su lažno deklarisane.

Kako je preneo „Večernji list”, od sledeće godine bi  ova novina trebalo da zaživi na nivou čitave EU dok je ovo samo deo velike reforme PDV-a koja će postepeno stupiti na snagu do 2021. godine, a sve u cilju olakšavanja trgovine unutar unije.  Međutim, jasno je da se iza ovakve odluke krije konkretnija računica. Komisija je već procenila da bi domaći e-trgovci godišnje uštedeli oko pet milijardi evra, dok se pretpostavlja da će oporezivanje paketa male vrednosti u budžete država članica inkasirati oko milijardu evra. I sve to preko leđa potrošača koji su kupovali jeftine „sitnice” preko interneta.

A prema evropskoj statistici, svake godine se u EU iz zemalja trećeg sveta uveze 150 miliona paketa pojedinačne vrednosti manje od 22 evra. Mnogi od njih, kako se pretpostavlja, sadrže lažno deklarisanu i puno vredniju robu kao što su telefoni, tableti i drugi uređaji. Za istu robu naručenu u nekoj od zemalja Evropske unije kupci plaćaju PDV, zbog čega evropski trgovci ni na koji način ne mogu konkurisati dobavljačima iz zemalja koje su van EU.

Prema pisanju hrvatske štampe, u ovu zemlju je samo prošle godine uvezeno oko 9,5 miliona pošiljaka male i veće vrednosti od čega je carina, zbog sumnje u tačnost deklaracija, za 90.000 paketa zatražila dodatne podatke. Utvrđeno je, prema podacima Hrvatske pošte, da je samo 13 odsto kontrolisanih paketa zaista odgovaralo vrednosti manjoj od 22 evra.

 Iako je ova vest pogodila najviše potrošače koji od sledeće godine neće moći više da računaju na jeftine sitnice koje su naručivali preko interneta van Evropske unije, ukidanje ove povlastice je samo jedna u nizu poreskih izmena koje se u ovoj oblasti tek pripremaju.

 Budući da je reč o komplikovanim poslovima naplate PDV-a (zbog različitih poreskih stopa unutar zemalja EU) Evropska unija je još 2015. godine započela javnu raspravu o pojednostavljivanju ovih procedura, a krajnji rok je 2021. godina. Navodno, do tada će na nivou EU biti uspostavljen jedinstveni portal za onlajn plaćanje PDV-a, čime bi se PDV plaćao „na jednom mestu”. Ove promene će se, kako se pretpostavlja, različito odraziti na zemlje članice, pa bi, kako navode mediji iz Hrvatske, Luksemburg trebalo da izgubi oko 800 miliona evra ili 1,5 odsto BDP-a, dok bi Francuskoj, na primer, prihodi trebalo da rastu oko 200 miliona evra godišnje.

Kada je reč o Srbiji, na proizvode kupljene preko interneta u vrednosti do 50 evra se ne plaća carina, a na sve proizvode skuplje od tog iznosa carina je 10 odsto. Carina se plaća ne samo na vrednost proizvoda nego na taj iznos se dodaje i poštarina, dok se PDV plaća na vrednost proizvoda, iznos poštarine i carine. Drugim rečima, za haljinu kupljenu preko interneta za 100 evra, plaća se poštarina 10 evra, carina na ukupnu vrednost od 110 evra (11 evra), a onda i PDV na vrednost od 121 evra (110 evra plus carina od 11 evra), koji iznosi 24,2 evra. Po ovoj računici haljina tako ukupno košta 135,2 evra.

Kada je reč o pošiljkama male vrednosti, one su oslobođene plaćanja carinskih dažbina, ali se i na ove pošiljke plaća PDV.

 

Izvor: Politika

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.