Novostinajbitnije informacije...

IZVEŠTAJ
Akcijske kontrole kvaliteta voćnih rakija po poreklu etanola proizvođača sa teritorije Srbije

U  avgustu 2010. godine inspektori Odeljenja za vino, rakiju, alkoholna i bezalkoholna pića, Generalnog inspektorata, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Nacionalnom organizacijom potrošača Srbije, izvršili su uzorkovanje  voćnih rakija proizvođača Srbije, radi provere kvaliteta. Provera se odnosila na utvrđivanje originalnosti proizvoda, proverom porekla etanola.
Za  proveru uzeto je 35 proizvoda od 21 proizvođača. To su voćne rakije: šljivovica, lozovača, kruškovača, vilijamovka, kajsijevača, dunjevača i drenovača.Svi uzorci su uzeti iz prometa, iz prodavnica na području Beograda u periodu od 2 dana, u originalnom pakovanju proizvođača.

Rezultati pokazuju da 42,85% voćnih rakija sadrži etanol koji nije poreklom od voća, dok 57,12%  proizvoda je proizvedeno od voća.

Na osnovu laboratorijskih izveštaja inspektori su  221 litar proizvoda koji nisu proizvedeni samo od voća,  povuli rešenjima o zabrani  iz prometa, a protiv proizvođača su  podneti privredni prestup, kod preduzeća, a prekršajni postupak kod preduzetnika zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava  u proizvodnji.

Daljom kontrolom je konstatovano da su neispravni  proizvodi (na osnovu šarže, lota po datumu pakovanja) proizvedeni u količini od 38.769 litara .Do dana kontrole kod proizvođača po evidenciji, konstatovano je da je prodato  34.014 litara tih proizvoda.Na osnovu te činjenice, inspektori su proizvođačima naložili rešenjima povlačenje iz prometa 4.755 litara proizvoda i njegovu prenamenu za proizvode u kojima je dizvoljena upotreba etanola (likere...).

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.