26. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

U Subotici za ovaj posao potrebno izdvojiti 6.000 za elaborat, 2.500 dinara toplanama za ispuštanje vode iz instalacija i isto toliko za isključenje svakog pojedinačnog radijatora


Toplane u Srbiji nemaju jedinstvene procedure za isključivanje sa sistema daljinskog grejanja, pokazalo je istraživanje portala „Kamatica”. Završetak grejne sezone je pravi trenutak za sve one koji više ne žele da troškove grejanja plaćaju tokom cele godine i odlučili su da svoj stan ili poslovni prostor isključe sa sistema daljinskog, odnosno centralnog grejanja. Kako kažu, prošle godine sa sistema daljinskog grejanja u Beogradu bilo je ukupno 775 isključenja, od toga 334 stana i 441 poslovni lokal. Ovo javno preduzeće, JKP „Beogradske elektrane”, toplotnom energijom snabdeva više od 310.000 stanova.

– Kako su nam objasnili u „Beogradskim elektranama”, u glavnom gradu se ništa ne može uraditi bez saglasnosti skupštine stanara. NJu je neophodno dostaviti uz „Zahtev za isključenje stambenog prostora” – kažu u „Kamatici”.

Saglasnost skupštine stanara je neophodna s obzirom na to da je unutrašnja grejna instalacija u zgradi zajednička i u vlasništvu stanara. Zatim, dostavlja se i dokaz o vlasništvu nad nekretninom, a to je kupoprodajni ugovor ili slično, kao i dokaz o izmirenom poslednjem računu ’Infostana’”, objasnili su u „Beogradskim elektranama”.

Oni još i dodaju da se rešenje o isključenju, sa troškovima isključenja sa sistema daljinskog grejanja, izdaje najkasnije 30 dana nakon podnošenja zahteva. Čim potrošač uplati troškove isključenja i dostavi dokaz o uplati, daje se nalog terenskim ekipama nadležnog sektora na čijoj je teritoriji potrošač da izvrše isključenje.

Inače, jedinstvenu definisanu cenu nije moguće izračunati i ona se obračunava za svaki konkretan objekat, odnosno prostor koji se snabdeva toplotnom energijom.

– Cena isključenja sa sistema daljinskog grejanja zavisi od projekta unutrašnjih instalacija i tehničkih mogućnosti za isključenje, odnosno dela instalacija na kojima je neophodno obaviti radove, a koji imaju svoju utvrđenu cenu – naveli su u „Beogradskim elektranama”.

Prema istraživanju „Kamatice”, potpuno drugačija situacija je u subotičkoj toplani. Za isključenje sa centralnog grejanja nije potrebna saglasnost stanara zgrade, ali je uz zahtev za isključenje potrebno predati i elaborat. U njemu mora biti detaljno objašnjeno na koji način će stan ili lokal biti isključeni. Za to se uglavnom angažuju specijalizovane firme koje se time bave i jedan elaborat košta oko 6.000 dinara. Zatim, toplani je potrebno platiti i 2.500 dinara, koliko košta ispuštanje vode u instalacijama zgrade ili poslovnog prostora koji se želi isključiti iz sistema daljinskog grejanja.

– Po proceduri najpre se preda zahtev za isključenje i elaborat, a kad toplana sve to odobri potrebno je pronaći majstore koji seku cevi koje vode do radijatora. To se naplaćuje od 2.000 do 2.500 dinara po jednom radijatoru. Zatim se javlja toplani, koja tog ili nekoliko dana pre dolazi da ispušta vodu – objašnjavaju.

Ukoliko se vlasnik stana ili poslovnog prostora u jednom trenutku predomisli i želi ponovo da se priključi na sistem centralnog grejanja, i to je moguće, kako kažu u toplanama, i ovi zahtevi se brzo rešavaju.

 

Izvor: Politika

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.