26. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Turističke agencije i dalje prilikom prodaje aranžmana cene izražavaju u evrima, a naplaćuju ih u dinarima po najvišem prodajnom kursu banke

 

Na ovaj način za putovanje koje košta 500 evra, po osobi, građani plaćaju od 1.000 do 1.500 dinara više nego da im je iznos aranžmana obračunat po srednjem kursu Narodne banke Srbije (NBS). Razlika između ova dva kursa u većini banaka u Srbiji bila je, u petak 18. maja, od dva do tri dinara.

Cena turističkih putovanja obračunava se po takozvanom efektivnom kursu koji može biti 10 odsto viši nego prodajni. Kako to izgleda u praksi? Mi agenciji plaćamo u dinarima, ona ih pretvara u evre i plaća naše aranžmane. Pošto se naplaćuje u inostranoj valuti, agencija mora da obavi konverziju, i to po efektivnom kursu matične banke.

Na ovaj problem već godinama ukazuju i građani i potrošačke organizacije, ali se rešenje ni ne nazire. NBS je svojevremeno iznela stav da bi rešenje ove situacije moglo da bude upotreba zvaničnog srednjeg kursa NBS na dan uplate ili prodajnog kursa banke s kojom posluje organizator putovanja (iz kursne liste te banke za devize).

Inače, tada su rekli da pitanje primene kursa koji će turistička agencija koristiti prilikom obračuna cene aranžmana izraženog u stranoj valuti nije izričito regulisano propisom NBS. Zakonom o trgovini i Zakonom o deviznom poslovanju agencijama je dozvoljeno ugovaranje u devizama uz obavezu naplate u domaćoj valuti.

Međutim, Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta), kaže da ukoliko bi država odlučila da se aranžmani obračunavaju u dinarima oni ne bi bili jeftiniji, već skuplji.
Agencije bi morale da se osiguraju zbog eventualne promene kursa. Trenutno je stabilno, ali mi ne znamo da li će evro za tri meseca da bude 130 dinara. Niko neće da radi na svoju štetu.  Ovo je nepoštena praksa jer se cene aranžmana vezuju za stranu valutu. Iako se svake sezone iznova poteže ovo pitanje, ta praksa još nije prekinuta.
Prema procenama Jute, u inostranstvu će letovati oko milion turista iz Srbije, a veliki deo njih će aranžmane uplatiti preko turističkih agencija.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da ne veruje u to da bi aranžmani bili skuplji, kako tvrde predstavnici turističkih agencija.

– Kurs po kome agencije naplaćuju aranžmane nazvao bih „slobodnim”. Reč je o lakoj zaradi od koje se svi u lancu teško odriču. Toliko je problema s kojima se građani suočavaju da je već postalo pitanje u kojoj oblasti prava potrošača nisu ugrožena – ističe Papović.

 

Izvor: Politika

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.