26. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Nijedan evropski zakon, kao ni onaj koji važi u Srbiji, ne staje u zaštitu potrošača u slučaju takozvane ishitrene kupovine.

Britansko udruženje za zaštitu potrošača „Vič” objavilo je da 52 odsto Britanaca smatra da prilikom reklamacije i vraćanja robe ima veća prava nego što zakon zaista propisuje.

Kupci uglavnom veruju da kupljene stvari mogu da vrate pod izgovorom da su neodgovarajuće veličine, boje… Međutim, istina je surovija jer nijedan evropski zakon, kao ni onaj koji važi u Srbiji, ne staje u zaštitu potrošača u slučaju takozvane ishitrene kupovine.

Na nivou Evropske unije, kao i kod nas, zakonodavac je definisao da za svu robu kupljenu „izvan poslovnice” (onlajn ili putem telefona) imate pravo da se predomislite u roku od 14 dana i vratite je prodavcu bez navođenja razloga. Rok počinje da teče od trenutka kada ste robu dobili, a ne kada ste je naručili, što trgovci često pokušavaju da podmetnu kao zakonsku normu. Kada je reč o kupovini u klasičnim prodavnicama, prava kupaca se značajno razlikuju. Tržište Srbije znatno je fleksibilnije otkad na njemu posluju velike strane modne kompanije. U većini ovih lanaca kupac, praktično, ima mesec dana pravo da se predomisli. U sačuvan račun može da dobije zamenu pa čak i povraćaj novca – podrazumeva se ako vraća robu koja nije korišćena. Zakonom, međutim, uopšte ne nameće trgovcima u Srbiji ovakav odnos prema kupcima i to je više stvar njihove dobre volje i korektne poslovne prakse.

Prema domaćim propisima, samo u slučaju nesaobraznosti robe kupac ima mogućnost da je reklamira. Proizvod koji ste kupili u radnji mora da bude ispravan, ali ako se ispostavi da nije tako, nakon obraćanja trgovcu imate pravo na neku vrstu obeštećenja. Najčešće to nije baš ono koju kupac želi, a po iskustvu većina odmah želi da im istog trenutka bude vraćen prigovor. U Ministarstvu trgovine objašnjavaju kako u praksi ovo funkcioniše.

– Kupili ste cipele, jaknu, tašnu i posle mesec dana ispostavilo se da postoji neki nedostatak – otpao je đon, rasparao se rukav… Prvo što treba da uradite je da uložite reklamaciju prodavcu uz dostavu računa – objašnjavaju u ministarstvu. Kao drugo, navode da obavezno uzmete potvrdu o reklamaciji jer, po Zakonu o zaštiti potrošača, prodavac je dužan da vodi knjigu reklamacija i da vam izda potvrdu da ste reklamirali robu. Napominju da je prodavac dužan da se o vašem zahtevu izjasni u roku od osam dana, a ako nije tako, građani mogu da se obrate tržišnoj inspekciji. Prodavac je dužan da prihvaćenu reklamaciju reši u roku od 15 dana. U prvih šest meseci imate pravo da vam prodavac zameni ili popravi robu ili vrati novac u iznosu koji ste platili. Popravka robe je moguća samo uz vašu izričitu saglasnost.

U tržišnoj inspekciji kažu da se ovo pravilo primenjuje u periodu od dve godine od trenutka kada ste preuzeli robu. Bez obzira na to što je roba bila na sniženju (recimo sezonskom) kada ste je kupili, imate pravo na reklamaciju.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.