26. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

U Srbiji počinje kampanja o pravima potrošača "Da kupovina bude milina", čiji je cilj edukacija potrošača o pravima kako bi im kupovina bila olakšana. Postupak reklamacije je najveći problem za potrošače, jer trgovci često ne poštuju zakonski predveđen rok, kažu u Ministarstvu trgovine.

Podaci pokazuju da se potrošači Srbije najčešće žale – na obuću oko 22 odsto, na belu tehniku 12 odsto, na odeću osam odsto, a na nameštaj se žali pet odsto potrošača.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uočilo je da je najveći problem za potrošače postupak reklamacije, jer trgovci često ne poštuju zakonski rok za odogovaranje na reklamaciju.

"Trgovac ima obavezu da u roku od osam dana od dana podnošenja reklamacije odgovori potrošaču da li je ona osnovana. Ako je osnovana, on isto tako ima obavezu da u roku od 15 dana reši reklamaciju, odnosno 30 dana za tehničku robu", ističe v. d. pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija zadužena za Sektor za zaštitu potrošača Višnja Rakić.

Ministarstvo potrošače upućuje na Udruženje za zaštitu potrošača, koje je potrošaču prva kontaktna tačka ukoliko je nezadovoljan trgovcem.

"Ukoliko Udruženje ne može da reši problem, onda potrošač podnosi prijavu tržišnoj inspekciji koja konstantuje činjenično stanje. Ukoliko se ustanovi nepravilnost, podnosi se prijava za prekršaje i to je posle u nadležnosti suda", napominje Višnja Rakić.

U susret Svetskom danu potrošača, koji je 15. marta, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija započelo je kampanju "Da kupovina bude milina" koja će trajati od 11. do 22. marta. U toku kampanje u celoj Srbiji biće organizovane tribine i okugli stolovi sa ciljem da se potrošači edukuju o njihovim pravima.

Resorno ministarstvo je organizovalo 20 obuka u 2018. godini koje su se odnosile kako na trgovce, tako i na potrošače.

"Trudili smo se maksimalno da trgovcima približimo problem potrošača. Ono na osnovu čega mi dolazimo su podaci koje dobijamo od Nacionalnog registra potrošačkih prigovora", kaže Rakić.

Nacionalni registar je potrošačima dostupan od decembra 2018. godine, ali je za ovu godinu izvršena nadogradnja koja je mnogo lakša za potrošače, a cilj Ministarstva je da taj nacionalni registar približi potrošačima.

Izvor: RTS

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.