19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor – Росељхознадзор – objavila je na svom zvaničnom sajtu da su dva srpska proizvođača prerađevina trenutno pod pojačanom kontrolom ove inspekcije.

Veliki domaći proizvođači „Neoplanta” i „Juhor” dospeli su na ovu listu krajem februara, odnosno početkom marta, jer je inspekcija utvrdila da se u njihovim paštetama nalazi DNK životinja od kojih ovi proizvodi nisu napravljeni.

Tako je u „Neoplantinoj” pašteti „patelina” s ukusom svinjske šunke pronađen pileći DNK, dok je u „Juhorovoj” goveđoj pašteti detektovan DNK svinje. Proizvođači ovu informaciju nisu naveli na deklaraciji, zbog čega će u narednom periodu trpeti posledice kroz pojačanu kontrole ruske inspekcije.

Prema istraživanju „Politikinog” „Potrošača”, zbog ovakvih nalaza srpske kompanije iz Jagodine i Novog Sada nalaze se u takozvanom žutom statusu, odnosno biće 90 dana pod pojačanom prismotrom inspekcije. Biće im kontrolisani uzorci u laboratoriji za svaku izvoznu pošiljku.

U domaćim kompanijama, međutim, za naš list tvrde da su njihove interne kontrole pokazale drugačije rezultate.

Inspekcija Carinskog saveza prilikom kontrole robe sprovodi, između ostalih, i sofisticiranu metodologiju ispitivanja sirovinskog sastava proizvoda. Praktično, proveravaju da li ono što je deklarisano zaista odgovara onome što se nalazi u proizvodu. Dakle u konkretnim slučajevima proveravano je da li se u pašteti ovih proizvođača nalazi DNK deklarisanog mesa.

Međutim, po objašnjenju stručnjaka, u realnim okolnostima ova metoda je jako osetljiva, jer samo pet grama može da „kontaminira” kilogram mesa. Moguće je da linija nije bila dobro oprana, da je bilo ostataka od prethodne proizvodnje. Postoji verovatnoća da upravo na ovaj način dođe do mešanja DNK različitih vrsta životinja. Najsigurnije bi bilo, smatraju stručnjaci, kada bi proizvođači poštovali norme kao za halal, jer na taj način mogu da izbegnu probleme. Ovakve situacije dešavaju se i prilikom mešanja različitih vrsta mesa, obično kod zamene skuplje sirovine jeftinijom, što je već u domenu prevare.

– Rusi su izuzetno ozbiljni u kontrolisanju hrane i analitici i rade s veoma dobrom opremom. Dakle, kada se ovakve stvari utvrde, reč je ili o kontaminaciji u pogonu ili o smišljenoj manipulaciji zarad ekonomskog interesa – objašnjava sagovornik „Politike”.

„Neoplanta”: Naša laboratorija nije pronašla pileći DNK

Odmah po prijemu obaveštenja da je ruska nadležna institucija analizom pronašla tragove pilećeg DNK u proizvodu koji u svom sastavu sadrži svinjsko meso, u skladu s kompanijskim procedurama, analizirali smo proizvode iz navedenog LOT-a (serije). Kontrole su obavljene u akreditovanoj laboratoriji – Institutu za higijenu i tehnologiju mesa, gde je utvrđeno da pileći DNK ne postoji u ovim uzorcima, rekli su za „Politiku” u „Neoplanti”.

– Kako je našoj kompaniji bezbednost proizvoda i zdravlje potrošača na prvom mestu, uz obavezno poštovanje važeće zakonske regulative u svim segmentima poslovanja, i u proizvodnji, u saradnji s nadležnom veterinarskom inspekcijom definisane su mere koje će obezbediti unapređenje sistema kontrole – kažu oni i dodaju da kompanija može nesmetano da nastavi s proizvodnjom i izvozom proizvoda u Carinski savez. Kako kažu, u narednom periodu (do 90 dana) obavljaće dodatne kontrole. Takođe, napominju da „piletina kao sastojak nije alergen”.

– Stoga, ukoliko postoji i najmanja mogućnost da se ona u malim količinama nađe u proizvodu čiji je glavni sastojak meso drugog porekla, prema postojećim zakonima proizvođač nije obavezan da to istakne na deklaraciji – kažu u „Neoplanti”.

„Juhor”: Nismo utvrdili neusaglašenosti

Kompanija „Juhor” svoje proizvode izvozi u Rusiju duže od deset godina i nikada dosad nismo imali neusaglašenosti ovog tipa. U okviru plana samokontrole, prema postojećim standardima kvaliteta i bezbednosti hrane (ISO 22000 i IFS standard), koje poseduje „Juhor” a. d., obavlja se redovna kontrola proizvoda na DNK u eksternoj akreditovanoj laboratoriji.

– Odmah nakon prijave reagovali smo vanrednom kontrolom celokupnog lagera, kao i procesa proizvodnje, i nismo utvrdili navedene neusaglašenosti – kažu u ovoj kompaniji i ističu da se izvoz u Rusiju neometano nastavlja.

– Sigurni smo da ćemo nakon isteka režima pojačanog nadzora biti vraćeni u prvobitni status – kažu u „Juhoru” za „Politiku”.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.