26. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Prvi put je naša zemlja imala predstavnike na svetskom kongresu međunarodne organizacije potrošača. Uz učešće više od 400 delegata iz preko 90 zemalja sveta imali smo priliku da učestvujemo u brojnim važnim panel diskusijama posvećenih različitim temama. Iako je glavna tema kongresa bila posvećena zaštiti potrošača u digitalnom svetu druge važne teme našle su svoje mesto tokom trajanja skupa.

U vremenu neopisive digitalne ekspanzije potrošači su ugroženi na bezbroj načina, od online kupovine, internet prevara do neovlašćenog i nezakonitog prikupljanja i obrade ličnih podataka. Iako je ta globalna povezanost trebalo da olakša život potrošačima, postalo je evidentno da porastom broja mobilnih uređaja (više od 7 milijardi) raste i kršenje osnovnih prava i sloboda potrošača.

Dok se mi borimo sa pocepanim patikama i pokvarenim telefonima, kolege iz razvijenih delova Evrope, ali i sveta, zaštitu potrošača sprovode na daleko efikasniji način. Kompletan sistem postavljen je na taj način da uvek postoji očekivan i jedini mogući epilog koji vodi ka daljem razvoju zaštite potrošača. Ali, do tog trenutka moramo sačekati, jer ništa ne dolazi preko noći. Potrebne su korenite sistemske promene kako bi svako znao svoje mesto u sveukupnoj politici zaštite potrošača.

Brojni sastanci sa vodećim organizacijama u svetu ukazali su nam smer u kome moramo da se krećemo i preuzmemo punu odgovornost za zaštitu potrošača u Srbiji. U bliskoj budućnosti NOPS će postati apsolutni lider u svim aktivnostima koje vode ka daljem jačanju položaja potrošača.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.