Novostinajbitnije informacije...

Savremeno doba, koje obiluje raznovrsnim proizvodima, ima i svojih mana pa se tako dovodi u pitanje i zdravstvena bezbednost određenih hemikalija. Među njima je i Bisfenol A, koji se nalazi između ostalog u fiskalnim računima i može da naškodi zdravlju ljudi.

U Evropskoj uniji od iduće godine njegovo prisustvo biće ograničeno, kao i kod nas, od jula 2020-te, ako je to građanima za utehu. Celu situciju paradoksalnom čini i to da su potrošači u obavezi da uzmu račun, a mnogi su učestvovali u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi".

Skoro svi uzorkovani fiskalni računi, termalne rolne, bankarski slipovi i slični proizvodi sadrže Bisfenol A i to u znatno većim količinama, rezultat je istraživanja Alhema i Instituta „ Dr Milan Jovanović Batut".

"Mi smo u tim uzorcima detektovali visoke koncentracije Bisfenola A koji su se kretali od 0,6 do 0,9%. To je čak 40 puta više od propisanih koncentracija Bisfenola A u termalnom papiru", rekla je Jasminka Ranđelović – ALHEM – Alternativa za bezbednije hemikalije.

"Bisfenol A je jedna organska supstanca koja je po svojoj hemijskoj strukturi veoma slična ženskom polnom hormonu estrogenu i spada zbog te sličnosti u hemijskoj strukturi u endokrine distruktore, remeti rad hormonskog sistema, utiče na sve metaboličke procese u organizmu koji su hormonski povezani, kao što su dijabetes i gojaznost. On je zvanično klasifikovan na nivou Evropske unije kao toksičan po reprodukciju, utiče na plodnost, na smanjenje plodnosti i na razvoj ploda", dodala je Ranđelovićeva.

Bisfenol A je najkomercijalnija hemikalija u svetu, čija godišnja proizvodnja iznosi 5 miliona tona. Koristi se za proizvodnju tvrde plastike, koja je nezamenljiva u proizvodnji kućnih aparata, naočara, sportskih rekvizita i mnogih drugih proizvoda. Ta supstanca u fiskalnom računu ima ulogu razvijača boje, kako bi sadrtžaj računa bio vidljiv.

"Što se tiče samog hroničnog kontakta sa računima, definitivno može da prođe kroz kožu i sve zavisi od količine i indirektna ili direktna štetnost za osobe koje te račune koriste. Šta je najjednostavnije, pa postoji termalni papir koji sadrži minimalne nivoe i kada smo ga već uz napor istraživača i nauke identifikovali kao rizik za zdravlje onda ga jednostavno zameniti bezbednijim materijalom koji treba da se koristi u te svrhe", rekao je Momir Mikov, Farmaceutski fakultet Novi Sad.

Potrošačima preostaje da se zaštite tako što neće stavljati račune u kesu sa sirovim namirnicama, da operu ruke nakon kontakta sa fiskalnim računom i da kopiraju račune za proizvode koji podležu garanciji.

Izvor: RTV

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.