26. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Koliki procenat mesa sadrže određene mesne prerađevine? Od kojih sastojaka se prave i da li i kako proizvođači to koriste u marketinške svrhe?

Skoro se u medijima pojavio tekst o tome kako izgleda nemoguće da 100 g neke mesne prerađevine sadrži više od 100g nekog sastojka i da se takvom komunikacijom obmanjuju potrošači. I na određenim društvenim mrežama pojavili su se postovi slične sadržine kojima su potrošači isticali zabrinutost da li i kako je to moguće.

Jedino što je sigurno jeste da potrošače nikako ne treba dovoditi u zabludu iz bilo kog razloga. Ipak, podstaknuti nedavnom situacijom, ali i prvenstvenim ciljem informisanja i edukacije naših potrošača, ispitivali smo o čemu se ovde radi.

Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane kaže da u slučajevima kada neka količina sastojaka prelazi  100 odsto, to mora biti jasno naznačeno na pakovanju proizvoda i to kao masa sastojaka koja se koristi za proizvodnju 100g gotovog proizvoda. Dakle, prozvođači su dužni da po zakonu i Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, navode gramaže određenih sastojaka u svom proizvodu. I većina proizvođača to poštuje jer bi u suprotnom snosili sankcije.

Ipak, ono što je verovatno malo poznato potrošačima, i što je uticalo na njihovu zbunjenost time da se u 100g proizvoda nalazi više od 100g nekog sastojka, jeste sam proizvodni proces. Naime, u slučaju proizvodnje određenih namirnica, kao što su neke mesne prerađevine, dešava se da gotov proizvod gubi na težini, tj. ima manju gramažu kao finalni proizvod u odnosu na količinu i gramažu sastojaka koji su upotrebljeni za njegovu proizvodnju. Taj gubitak na težini prilikom proizvodnje određenih namirnica, u ovom slučaju konkretnih mesnih prerađevina,  sastavni je deo proizvodnog procesa. Zato su i sami proizvođači dužni da na deklaraciji jasno istaknu gramažu svih sastojaka u proizvodu, posebno ako, kako i sam Pravilnik navodi, proizvod sadrži određene sastojke više od 100%. Na kraju krajeva, kada u prodavnici kupite 1 kg svežeg mesa, i ispečete ga, nećete dobiti 1 kg ispečenog mesa, nego će težina biti manja.

Čini se da slučaj proizvođača iz mesne industrije koji je izazvao pažnju javnosti ni na koji način ne krši zakon i Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane. Dosetka da podatak o količini određenog sastojaka iz deklaracije (koji i drugi proizvođači navode na svojim proizvodima) iskoriste u marketinške svrhe je originalna ideja, ali prvenstveno uz edukaciju javnosti i potrošača šta ta informacija konkretno i znači.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.