Novostinajbitnije informacije...

Zbog sumnje u kvalitet supstance koju sadrže, stopirana prodaja dva medikamenta. Upozorenje o njihovoj mogućoj štetnosti izdala Evropska agencija za lekove.

Lekovi za želudac "ranitidin" i "ranisan" povlače se sa tržišta u Srbiji, ali i u drugim zemljama, prema preporuci Evropske agencije za lekove (EMA), zbog sumnje u neispravnost aktivne supstance ranitidin, proizvođača Saraca Laboratories Ltd. Proverama u Evropi ustanovljeno je da ova supstanca sadrži N-nitrozodimetilamin (NDMA), koji može da bude kancerogen.

Dva proizvođača - "Hemofarm" i "Aktavis", obavestila su Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije da dobrovoljno povlače sa tržišta lekove koji sadrže ranitidin. Obe farmaceutske kuće kao razlog su navele sumnju u kvalitet aktivne supstance, proizvođača Saraca Laboratories, koji pogone ima u Indiji.

"Aktavis" povlači 46 serija "ranisana" od 150 miligrama, a tri serije su, prema informacijama iz ove farmaceutske kuće, blokirane u magacinu "Aktavisa", odnosno neće se distribuirati. "Hemofarm" povlači čak 467 serija "ranitidina" u različitim oblicima i dozama. Ove kompanije su od svih u lancu snabdevanja lekovima koji imaju medikamente iz serija koje se povlače tražile da preostale količine vrate.

- Kod nas pacijenti masovno samostalno uzimaju "ranitidin" i "ranisan", mada ovaj drugi polako "pada u zaborav", a mnogi i po preporuci farmaceuta i lekara specijalista - kaže, za "Novosti", dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine, predsednik Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva. - Oni se pogrešno preporučuju za zaštitu sluzokože želuca, a za to efikasni mogu da budu samo blokatori protonske pumpe. "Ranisan" odavno ne propisujemo, više nije ni na listi lekova koje pokriva zdravstveno osiguranje. Koristimo ga samo u akutnim stanjima, kad pacijent ima tegobe za koje sumnjamo da su posledica oštećenja sluznice želuca, i dajemo ga u infuziji da "pokrijemo" pacijenta dok ne stigne do bolnice, ali to je veoma retko.

Na štetnost ovih lekova, posebno kad se uzimaju na svoju ruku, lekari su i ranije upozoravali zbog mogućih neželjenih efekata, ali kako kaže dr Dimitrijević, pacijenti piju šta oni hoće.

Sada je Evropska agencija za lekove (EMA), na zahtev Evropske komisije, započela proveru lekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin, nakon što su ispitivanja pokazala da neki od lekova sa aktivnom supstancom ranitidin sadrže nečistoću NDMA. EMA će, kako se navodi u ovoj agenciji, proučiti podatke, kako bi procenila da li su bolesnici koji koriste ranitidin pod bilo kakvim rizikom od NDMA, i obavestiće javnost čim informacije budu dostupne.

Ovi lekovi povlače se i sa tržišta BiH. Uvoznici su povukli i 57 serija lekova "ranitidin" i "ranisan" koji su bili na tržištu u Crnoj Gori.

Kancerogeni sastojak

SPORNI N-nitrozodimetilamin je organsko jedinjenje koje se klasifikuje kao verovatni humani kancerogen, odnosno supstanca koja bi mogla uzrokovati rak. Ta klasifikacija izvedena je na osnovu ispitivanja na životinjama. On može biti prisutan i u hrani i vodi. Ne očekuje se, ipak, da može da izazove rak kada se unosi u vrlo malim količinama, ali to se na naučnom nivou još ispituje.

Izvod: Novosti

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.