16. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Oko 240.000 putovanja uplaćeno za odmor do kraja leta, ali nije izvesno da će putnici iz Srbije ove sezone uspeti da ih iskoriste.

Država traži model koji će biti prihvatljiv i za agencije i za putnike koji su uplatili turističke aranžmane, a zbog pandemije izazvane virusom korona nisu u mogućnosti da ih realizuju, izjavio je za „Politiku” Rasim LJajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. Ministarstvo trgovine je, kaže on, u razgovorima i sa Jutom i sa velikim agencijama pojedinačno kako bi zaštitili i prava putnika, ali i agencije od bankrota, kao i oko sedam hiljada njihovih zaposlenih, čija radna mesta mogu da budu ugrožena.

– Čuli smo za modele koji se predlažu u pojedinim evropskim državama, ali mi pokušavamo da nađemo rešenje kojim bismo izbegli menjanje postojećih propisa. Agencije predlažu izdavanje vrednosnih vaučera koje bi putnici imali priliku da iskoriste u narednom periodu, ali moramo da proverimo da li takvo rešenje ide i u korist građana. Očekujem da ćemo uskoro imati okvir za prevazilaženje ovog problema – rekao je ministar LJajić za naš list.

U Srbiji za sada još nema velikog broja otkazivanja letnjih aranžmana, a razlog je to što se mnogi, bez obzira na pandemiju virusa korona, nadaju da će u drugoj polovini leta situacija da se normalizuje i da će granice možda biti otvorene. Ipak, tako nešto još nije izvesno, ali putnici smatraju da još ima vremena i za pomeranje datuma putovanja, kao i otkazivanje, naročito za aranžmane koji su uplaćeni za kraj leta. Većina turističkih agencija u ovom trenutku, zbog situacije i mera države o zabrani kretanja ne radi. Prema ranijim podacima, do početka ove krize u Srbiji je, preko agencija, uplaćeno oko 240.000 aranžmana za koje u ovom trenutku nije izvesno da li će moći da se realizuju.

Kako kažu u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta, agencije za sada putnicima koji otkazuju aranžmane nude da potpišu saglasnost o odloženom putovanju. U ovom trenutku jednostavno, kažu, nema uslova za vraćanje novca, a kao najpovoljnije rešenje nude vaučere u vrednosti uplaćenog letovanja koji će građani moći da iskoriste u narednih godinu dana ili do kraja sledeće turističke sezone.

Aleksandar Seničić, direktor Jute, kaže da je za celo ovo leto, jun, jul, avgust i septembar, uplaćeno od 230.000 do 240.000 aranžmana, od čega je gotovo polovina izmirena u celosti, a ostala putovanja delimično. Novac je, kaže on, u toj ranijoj fazi uglavnom prosleđen stranim partnerima koji takođe u ovom trenutku ne rade.

Prema važećim propisima u Srbiji, a dosta toga je u korist putnika doneo i novi Zakon o turizmu, postoji osnov da se novac vrati onima koji to žele, ali okolnosti su svuda u svetu takve da u ovom trenutku ne postoje uslovi za to. Problem je tekuće likvidnosti, ali i poslovanja koje domaće agencije imaju sa stranim partnerima i koje u ovom trenutku ne funkcioniše.

– Pokušavamo svi da nađemo model u kom ni putnici, ni agencije, ni hotelijeri ne bi bili oštećeni, jer svima je vanredna situacija. Ideja je da oni koji su planirali put na proleće to promene za aranžman tokom leta ili što će biti model za sve, da dobiju vrednosni vaučer u iznosu koji su uplatili – kaže Seničić.

Pojedine zemlje u Evropi već su se prilagodile novim uslovima. U Nemačkoj je pre nekoliko dana doneta odluka da se van snage stave sve direktive EU po pitanju paket-aranžmana i zaštite potrošača. Doneli su uredbu kojom se reguliše pitanje izdavanja vaučera za nerealizovana putovanja, jer bi u suprotnom morali da isplate 4,5 milijardi evra putnicima, što je potpuno neizvodljivo. Vaučeri će se tamo koristiti do kraja sledeće godine, a ukoliko ih neko od putnika ni do tada ne iskoristi, imaće mogućnost da traži povraćaj novca. Inače, vaučeri će u Nemačkoj biti dvostruko osigurani – osiguranjem od insolventnosti, dok će država dodatno reosigurati postojeće osiguranje. Slično rešenje priprema se i u Grčkoj, odakle stižu izjave hotelijera koji tvrde da su novac od inostranih partnera iskoristili u pripremu ovogodišnje sezone i da nisu u mogućnosti da ga vrate. Zato su, kažu, spremni za dogovor i sa agencijama i sa putnicima. U susednoj Hrvatskoj donet je zakon po hitnom postupku koji se odnosi na aranžmane uplaćene do početka pandemije. Oni su predvideli rok od šest meseci za odloženo korišćenje, posle čega se može zahtevati povraćaj novca u roku od 15 dana.

– Mi smo ministarstvu predložili realniji model, a to je da vaučeri traju do kraja sledeće sezone jer se putnicima ostavlja veći rok za realizaciju putovanja. Mnogi zbog novonastalih okolnosti neće moći ni da dobiju odmor tokom leta, kada se situacija normalizuje – kaže Seničić. Vaučeri bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da budu osigurani kroz garanciju putovanja, a država može, kao u drugim zemljama, da ponudi i dodatnu garanciju.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.