20. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Sporna namirnica kontaminirana opasnom supstancom pronađena u gotovo svim evropskim državama.

Kontaminirano seme susama, koje je stiglo u većinu evropskih zemalja, i dalje je jedna od glavnih tema u EU kada je reč o ostacima pesticida u hrani.

Sistem za brzo uzbunjivanje na nebezbednu hranu RASFF još u septembru prošle godine obavestio je države da se na tržištu pojavio susam iz Indije u kome je pronađena velika količina etilen-oksida, aktivne supstance koja je zabranjena u sredstvima za zaštitu bilja u Evropskoj uniji.

Ovo je veliki problem jer se susam dosta koristi kao začin, ali u proizvodnji hrane tako da su u toku opsežne kontrole mnogih gotovih proizvoda – čokolada, salata, keksa, hleba, ulja, grickalica...

Prvu prijavu poslala je Belgija, a kada je klupko počelo da se odmotava stiglo je još 50 obaveštenja za isti slučaj. Sporni proizvodi vraćani su distributerima, a Brisel je naložio uvoznicima dodatne analize proizvoda. Kontaminirani indijski susam nađen je i u većini država u našem okruženju – Mađarskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Grčkoj...

Ustanovljeno je da praktično nema države u EU (ali i izvan unije), u kojoj nije pronađen kontaminirani indijski susam. U pojedinim uvoznim serijama zabeležene su hiljadu puta veće količine od maksimalne dozvoljene od 0,05 miligrama po kilogramu, propisane evropskom uredbom. Evropska unija zaključila je, kako prenose mediji, da takva kontaminacija podrazumeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi jer se etilen-oksid smatra mutagenom, kancerogenom i reproduktivno toksičnom supstancom. Objavljeno je da je etilen-oksid korišćen za sprečavanja razvoja salmonele tokom skladištenja susama u Indiji. Inače, ta supstanca, po mišljenju stručnjaka, ne predstavlja akutnu opasnost za zdravlje, ali može biti štetan ako se tokom vremena neprestano unosi. Uskoro se očekuju rezultati velikog istraživanja, koliko kontaminiranog semena susama treba da se unese, pre nego što se zdravstveni problemi pojave.

Juče je u Hrvatskoj potvrđeno da je i sa njihovog tržišta povučen sporni indijski susam. „Jutarnji list” prenosi da je, po proceni nadležnih, u toj zemlji deo proizvoda došao do krajnjih kupaca, ali u ovoj godini nisu zabeležni novi slučajevi stavljanja na tržite sporne robe.

Norveška uprava za bezbednost hrane naložila je kompanijama koje su pronašle proizvode sa kontaminiranim susamom da ih uništavaju spaljivanjem, jer ne mogu da se koriste dalje za đubrivo. Ipak potrošači u Evropskoj uniji, kako se može videti iz komentara, smatraju da je potrebno više informacija o konkretnim proizvodima u kojima je sporni susam pronađen, budući da ga ima u gotovo svim robnim grupama. Kupci se često upućuju na sistem RASFF koji centralizuje podatke i ažurira ih svakodnevno. Međutim, kupci smatraju da bi u ovakvim situacijama potrošačke organizacije morale da preuzmu aktivniju ulogu informisanja, kao i da bi podaci morali da budu objavljivani na više mesta kako bi oni došli do većeg broja ljudi.  

Ministarstvo poljoprivrede: pošiljka vraćena sa srpske granice

Granična fitosanitarna inspekcija sprečila je mogućnost da se na tržištu Srbije nađe susam iz Indije kontaminiran etilen-oksidom.

Kako su za „Politiku” rekli u Ministarstvu poljoprivrede, inspektori su tokom svojih redovnih kontrola izvršili analizu pošiljke zrna oljuštenog susama poreklom iz Indije u količini od 17.800 kilograma. Uzeti uzorak poslat je na ispitivanje etilen-oksida u ovlašćenu laboratoriju.

– Na osnovu laboratorijskog ispitivanja utvrđeno je prisustvo etilen-oksida u količini većoj od dozvoljene. Za predmetnu pošiljku doneto je Rešenje o zabrani uvoza i u toku je postupak vraćanja pošiljke isporučiocu – navode u ovom ministarstvu i ističu da Granična fitosanitarna inspekcija tokom službenih kontrola ispituje ostatake pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani i hrani za životinje. Između ostalog susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije, redovno se kontrolišu na prisustvo etilen-oksida.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.