18. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Konzerve tunjevine italijanske kompanije "Rio mare", koje se prodaju u Srbiji - bezbedne su za upotrebu. Ovo je potvrdio vanredni inspekcijski nadzor veterinarske inspekcije.

Ipak, kako nezvanično saznajemo, započeta je opsežna akcija ove službe, pa su pod "lupom" sada sve konzervirane vrste ribe, među kojima i kompanija "Mirna" iz Rovinja, "Delamaris" iz Splita, ali i sa drugih destinacija, s kojih srpski potrošači upotrebljavaju ovu vrstu hrane.

- Radi se vanredna kontrola svih ovih proizvoda, a inspekcijski nadzor "rio mare" tunjevine je završen i analize su pokazale da je proizvod ispravan - rekao je za "Novosti" Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Kako se navodi u saopštenju Uprave za veterinu, laboratorijskom analizom konzervi "rio mare", različitih serija, utvrđeno je da u njima nema primesa stranih materija, pa ni opiljaka metala, kao i da je ovaj proizvod bezbedan za upotrebu.

Vanredna kontrola radi se i zbog apela potrošača, a sve u cilju poštovanja bezbednosti hrane. Tunjevina "Rio mare", u maslinovom ulju, 2h80 grama, povučena je sa hrvatskog tržišta, jer se u njoj mogu naći komadići metala. Komšije su povukle sa rafova i proizvode od kurkume "bio&bio superfud kurkuma" i "orgona superfud kurkuma", zbog toga što sadrže 2-hlor-etanol.

Inače, ovih dana alarm oko bezbednosti hrane, u Evropskoj uniji, ali i u Srbiji sve se više "pali". Sistem za brzo obaveštenje EU - RASFF upozorio je nadležne u našoj zemlji da i sladoled "milka" i "kit-ket" - štapić i mini-štapić, koji je uvezen iz Poljske, nije za upotrebu, jer sadrži stabilizator sa etilen-oksidom - LYGOMME FM 4605. Upozorenje je poslala Rumunija.

- Pre nego što je stiglo obaveštenje iz EU, kompanija koja ga distribuira u Srbiji obavestila je Upravu za veterinu da su dva lota sladoleda uvezena iz Poljske kontrolisana na prisustvo etilen-oksida, ali da on nije detektovan - kažu u Upravi.

- Pošiljka, međutim, neće biti stavljena u promet, do odluke nadležnih. Na osnovu informacija koje se razmenjuju u okviru RASFF utvrđeno je da je sporni stabilizator korišćen u raznim vrstama proizvoda: vege-burgeri, brašno od rogača i paradajz sos i da se njegovo sigurno prisustvo može dokazati samo ispitivanjem direktno u samom aditivu.

U Upravi kažu da je, posle RASFF obaveštenja, istragom utvrđeno da je u pitanju jedan sporni uvezeni lot br. PL1048, brenda "Kit-Ket", koji neće moći da se prodaje u Srbiji.

OPASNI SLADOLEDI

Zemlje EU i Srbija nedavno su povukle sladolede "m&m", "tviks" i "snikers". Naša zemlja je ovu pošiljku zaustavila na granici, kada je pristigla iz Španije. Uvoznici ovih sladoleda su "Frikom" i "Mark Balkan Ist Nami", a iz upotrebe je povučen jer sadrži kancerogeni etilen-oksid. Takođe, ova materija je u potpunosti zabranjena i ne bi smelo da je bude u hrani.

 

Izvor: Novosti

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.