Novostinajbitnije informacije...

Nakon vesti koja se protekle nedelje pojavila u medijima, da tunjevina robne marke Lara i Iska, sadrži nedozvoljenu i zdravstveno opasnu količinu histamina, Potrošač istražuje slučaj i saznaje da ta tunjevina nikad nije ušla u Srbiju.

Zbog nedozvoljene količine histamina u Hrvatskoj su protekle nedelje iz prodaje povučene tajlandske konzerve s komadićima tunjevine „Lara” i „Iska”.

 

Histamin je materija koja je sastojak mnogih namirnica, ali može biti opasna ako se nalazi u većim količinama, odnosno može da dovede do nastanka akutnih alergijskih reakcija posebno kod dece, trudnica i osoba koje ne podnose histamin.

Iako se „Iskina” konzervirana tuna prodaje i u Srbiji, uvoznik firma HI d.o.o. iz Novog Sada tvrdi da sporne robe na tržištu Srbije nema, da se ovajbrend uvozi u mnogo zemalja i poreklom je iz više fabrika.

– Tunjevina koja je zabranjena u Hrvatskoj nikad nije ni uvezena u Srbiju. Procedura u našoj zemlji je takva da je prilikom svakog uvoza tunjevine, pre puštanja robe u promet, neophodno uraditi laboratorijsku analizu o ispravnosti, nemoguće je da bi roba bila na rafovima trgovaca, a da je pri tome laboratorijska analiza pokazala bilo kakvo odstupanje, u ovom slučaju povećan sadržaj histamina – kažu u preduzeću HI. Objašnjavaju da je „Lara” privatan brend tunjevine koji se prodaje samo u Hrvatskoj, a „Iska” brend koji se uvozi u mnogo zemalja i poreklom je iz više fabrika. Ističu da sporna tunjevina u Hrvatskoj zato nema vezu sa „Iska” tunjevinom u Srbiji.

– Podaci su vrlo lako proverljivi. „Iska” tunjevina u komadićimau Srbiji ima drugo poreklo, proizvodi se u drugoj fabrici, i ima drugi veterinarski i lot broj. Sporna količina tunjevine u Hrvatskoj ima lot broj SKSFOEAD, rok upotrebe do 30.4.2015, i veterinarski broj fabrike proizvođača sa Tajlanda 2063. Ova koju mi uvozimo ima lot broj GSRO20 LG, upotrebljiva je do 30.6.2015, a veterinarski broj fabrike proizvođača na Tajlandu je 2043 – objašnjava uvoznik sa Srbiju.

I u Upravi za veterinu potvrđuju slično. Kako se navodi, u Srbiji je u toku 2012. godine uvezeno 200 pošiljki konzervisane tunjevine čije je poreklo Tajland. U tri slučaja u proizvodu se nalazila količina histamina izvan propisanih kriterijuma bezbednosti hrane, zbog čega je bio zabranjen promet ovih proizvoda. Od toga, dve pošiljke su uništene u odobrenom objektu za neškodljivo uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla u Republici Srbiji, a jedna pošiljka je vraćena isporučiocu van Republike Srbije.

– Nijedna od ovih pošiljaka konzervisane tunjevine nema oznake koje ih dovode u vezu sa spomenutim spornim konzervama u Hrvatskoj – navode u Upravi za veterinu.

Inače, o zdravstveno neispravnoj konzerviranoj ribi građane Hrvatske izvestilo je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede na svojoj zvaničnoj internet stranici, a prodaja je obustavljena nakon što je sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja u tim proizvodima utvrdila veće količine histamina od dopuštenih. Za razliku od Srbije, praksa obaveštavanja javnosti o nepravilnostima robe na tržištu postoji već duže vreme.

Sličnu situaciju imali smo i prošle godine kada je u Hrvatskoj zabranjena prodaja 75.000 konzervi „ka plus” u Konzumu, u „Idei” su tvrdili da proizvoda iz te serije u Srbiji nema, a inspekcija je preventivno povukla tunjevinu iz subotičke prodavnice „Idea” i uradila proveru.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.