Novostinajbitnije informacije...

ČAK 59 hemijskih jedinjenja ili grupa od avgusta više uopšte neće moći da se koristi ili će njihova količina biti ograničena u predmetima koji se svakodnevno upotrebljavaju. U odeći, donjem rublju i platnima za poseteljinu, stolnjake, peškire i kuhinjske krpe, na primer, neće smeti da bude ni “trunka” polibromovanih bifenila. Jer, dokazano je da ovo jedinjenje može da izazove alergije.

To predviđa pravilnik koji će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a koji je potpuno usklađen s propisima Evropske unije.

- Propisuje se i maksimalna količina nikla u nakitu – kaže Sonja Roglić, rukovodilac Sektora za upravljanje hemikalijama i biocidnim proizvodima u Agenciji za hemikalije. – Zbog njegovih alergenih svojstava, u minđušama za bušne uši i za pirsing ograničena je koncentacija na 0,2 mikrograma. U narukvicama, satovima, prstenju, lančićima za vrat ili oko noge, šnalama za kaiševe, tašne, nitnama i rasjferšlusima, granica nikla koji se u dodiru sa kožom oslobađa u toku jedne nedelje ne sme da prelazi 0,5 mikrograma.

Istim dokumentom biće zabranjen uvoz ukrasnih predmeta koji sadrže bilo kakvu tečnost. To se odnosi na vaze, lampe, piksle, predmete za izvođenje trikova… Koncentracija ftalata u dečjim igračakama ili predmetima namenjenim mališanima neće smeti da prelazi 0,1 odsto mase tog predmeta.

- Kontrolu da li se neka opasna hemikalija, i u kojoj količini, nalazi u predmetima, otkrivaće “rendgenski pištolji” – objašnjava naša sagovornica. – Njih ćemo uskoro nabaviti, a koristiće ih tržišni i inspektori za životnu sredinu.

ŽIVA I AZBEST

OD jula iduće godine u prodaji više neće moći da se nađu ni proizvodi koji sadrže živu. To su, pre svega, toplometri, termometri, barometri, kao i merači krvnog pritiska. Takođe, dogodine, prilikom izgradnje kuća, stanova i drugih objekata neće više moći da se koriste salonitne krovne ploče koje u sebi sadrže azbest.

KAZNE

Sonja Roglić kaže da će svi oni koji budu kršili pravilnik biti kažnjeni od milion i po do maksimalnih tri miliona dinara

Vecernje Novosti, 07.07.2010.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.