18. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Više od 90 odsto prodavaca na internetu je lažno i u sivoj zoni, upozorava predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović.


 Papović kaže da je neverovatno da niko ne kontroliše trgovinu na internetu i savetuje kupcima da pre kupovine na internetu obavezno provere da li je prodavac pravno ili fizičko lice, jer sve ostalo može da bude, kako kaže, mačka u džaku.
"Ako je pravno proverite u APR-u, kod NBS da li je u blokadi, moraju da stoje podaci o prodavcu - ime, prezime, adresa. Ne treba samo vi da ostavljate svoje podatke. Problem je i kupovina švercovane robe, svaki ozbiljan distributer zadužuje se po serijskom broju. Kupite telefon napolju jeftinije, vi ga uključite i onda proizvođač vidi da vi niste kupili legalno telefon. Neverovatan je podatak da je preko 90 odsto onih koji nude na internetu lažno i u sivoj zoni", kaže Papović.

On navodi da Nacionalna organizacija potrošača ima svoj registrar prijava, u kome ima 30.000 registrovanih potrošača.
"U bazi su obuhvaćeni svi naši centri. Možemo da vidimo na šta se potrošači žale, a poražavajući je broj prigovora potrošača. Ljudi ne provere da li imaju firme, neverovatno je da niko ne kontroliše, da li je to pravno ili fizičko lice. Šta se sve nudi, naručite laptop, dobijete banane. Sve je siva zona, nemate ovlašćeni servis, ni garanciju".
Papović objašnjava da prilkom kupovine na internetu važe ista pravila kao za svaku drugu, s tim da se daje lagodnost da imate pravo da odustanete i to mora da bude u ugovoru, jer nije kupovina u zvaničnim prostorijama.
"Sami preuzimamo rizik, zato kupujte legalno. Tamo gde se kupi legalno imamo šanse, imamo 80 odsto rešenih slučajeva, možemo da se izborimo".
 

Zato je Nacionalna organizacija potrošača Srbije najavila kampanju "Čuvaj se mačke u džaku - kupuj legalno". Cilj kampanje je da edukuje potrošače o posledicama kupovine nelegalnih proizvoda i mogućnostima zaštite prava potrošača prilikom ovakvih kupovina.

Više o kampanji: "Čuvaj se mačke u džaku - kupuj legalno"


Papović naglašava da je tokom 2016. godine u Srbiji bilo čak 11.517 prigovora potrošača na kupljenu tehničku robu, gde se polovina prigovora odnosilo na nepostojanje garancije, 22,5 odsto prigovora na kvalitet robe i usluga, 8,02 odsto prigovora na isporuku robe i izvršenje usluga, a 19,07 odsto prigovora na ostala pitanja prava potrošača.

"Vi ne možete, ako nemate neki nedostatak da vratite robu, eto ne sviđa mi se. To je dobra volja trgovca. Međutim, sve ozbiljne kompanije to urade bez pogovora. Ali kada pogledate u lokalu oni to ne žele, već mora da bude neki nedostatak. Treba reći da ima zloupotreba, recimo neko kupi haljinu za vikend i onda vrati u ponedeljak i kaže ne sviđa mi se".

Papović kaže da nedostaje tržišni nadzor i dodaje da je NOPS tražio uvođenje prekršanjih naloga i da bi onda od tog novca mogao da se puni budžet, finansira zaštita potrošača, analiza hrane.

 

Izvor: N1

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.