26. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Kako kažu u ovoj kompaniji, žele da uđu u sve gradove koji se razvijaju, a Beograd nije izuzetak.

Želimo da budemo u svim gradovima koji se razvijaju i gledaju u budućnost. Beograd po tome nije izuzetak, ali u ovom trenutku nemamo konkretan plan za dolazak, kažu za „Politiku” u „Uberu”, kompaniji koja nudi taksi prevoz putem aplikacije, gde se vožnja zakazuje i plaća preko mobilnog telefona.

Vožnja je, prema podacima iz Hrvatske gde „Uber” već funkcioniše, jeftinija od gradskog taksija oko 25 odsto.

Najveći otpor ovoj vrsti konkurencije pružaju regularni taksisti, a tako je u Hrvatskoj od dolaska „Ubera”. Pre nekoliko dana generalni štrajk je okupio taksi prevoznike iz svih krajeva Hrvatske, a jedinstven zahtev je da se sprovodi Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju po kome „Uber” navodno posluje nezakonito.

Prema pisanju pojedinih hrvatskih medija taksistima izgleda više smeta to što za „Uber” u Hrvatskoj već radi pet hiljada vozača. NJihove usluge su samo u ovoj godini koristili turisti iz čak 118 zemalja. Saopštenjem se ubrzo oglasio i „Uber” napominjući da su u pregovorima sa predstavnicima vlasti kako bi bila doneta nova regulativa koja štiti prava potrošača na izbor.

Iako ga nazivaju „taksi za plići džep” „Uber” je u stvari samo posrednik. Aplikacija na smartfonu korisnicima omogućava da vožnju naruče i plate (odnosno ponude i naplate) bezgotovinski iz same aplikacije, povezane sa platnom karticom. Najjeftinija i u svetu najpopularnija varijanta je „Uberpop”, u kojoj skoro svako može da bude vozač, ali ona je naišla i na najviše kontroverzi i pravnih prepreka. U Hrvatsku je stigao kao „Uberiks” tako što upošljava profesionalne prevoznike koji plaćaju porez kao preduzetnici, što je način na koji bi po zakonu mogao da radi i u Srbiji.

Stručnjaci za IT pravo tvrde da je „Uber” u stvari usluga informacionog društva, jer predstavlja posrednički sistem između onih koji žele vožnju i onih koji je pružaju, zbog čega im i ne treba dozvola. On naplaćuje usluge posredovanja, ali nije dužan da plaća porez, jer i nije poreski obveznik, kažu stručnjaci.

Kako je naš list ranije preneo ovo su na neki način potvrdili i predstavnici ove kompanije komentarišući mogući dolazak u Srbiju. Navodno, njihov dolazak na naše tržište mogao bi jednostavno da se ubrza tako što bi naši građani pokazali interesovanje tako što preuzeli aplikaciju, navodno bar 10.000 puta, i prijavili se na listu čekanja za prvu vožnju.

Konkurencija u Beogradu
U gotovo svim zemljama u kojima posluje, „Uber” je dočekala lokalna konkurencija, a tako je i u našem glavnom gradu u kome već nekoliko godina funkcioniše startap kompanija „Kar gou” (CAR:GO) koja takođe omogućava da se putem mobilnog telefona naruči i plati vožnja. Oni angažuju isključivo profesionalne vozače i povezuju ih sa putnicima, dok su vozila iznajmljena od rentakar kuća. Navodno, cena njihove vožnje je i do 50 odsto jeftinija, mada pojedini korisnici ove usluge kažu da su cene niže za 25 odsto.

Izvor: Politika

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.