Novostinajbitnije informacije...

Direktiva o potrošačkim kreditima, odnosno finansijskim uslugama, na zahtev Narodne banke Srbije povučena je iz nacrta Zakona o zaštiti potrošača koji bi uskoro trebalo da se nađe pred članovima vlade.

To znači da će banke i dalje moći jednostrano da menjaju uslove iz ugovora i da eventualne promene kamata neće morati unapred da dogovaraju sa klijentima, kako je to donedavno bilo najavljivano iz Ministarstva trgovine i usluga.

Pomoćnik ministra trgovine za zaštitu potrošača Ljiljana Stanković je za „Politiku” to juče i potvrdila.

– Na preporuku Narodne banke Srbije mi smo iz nacrta Zakona o zaštiti potrošača povukli direktivu o potrošačkim kreditima. Da li će u tom obliku zakon i biti usvojen u Skupštini zavisi od toga da li će vraćanje direktive predložiti skupštinski odbori. Ali, nacrt sigurno ide na vladu bez dela o finansijskim uslugama – rekla je Stankovićeva.

U vodećim organizacijama za zaštitu potrošača oštro su reagovali na povlačenje ove direktive iz nacrta zakona. Jedna od najvećih novina koju je Zakon o zaštiti potrošača trebalo da donese je, kažu, upravo regulisanje potrošačkih kredita.

– U Srbiji ne postoji propis koji reguliše prava potrošača u odnosu sa bankama i finansijskim institucijama, niti mi imamo zakon o potrošačkim kreditima. To znači da će naši građani i dalje biti nezaštićeni u pogledu promena kamata ili jednostranih izmena uslova iz ugovora, a na taj način naša država zapravo omogućava bankama da kod nas rade ono što ne mogu u zemljama iz kojih dolaze – objasnio je Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

Papović je najavio i da će on i potpredsednik NOPS-a, Zoran Nikolić, zbog toga podneti ostavke na članstvo u ministrovom Savetu za zaštitu potrošača.

– Ako je tačno da je to urađeno na zahtev Narodne banke Srbije, onda mi pitamo tu instituciju zašto je to tražila od Ministarstva trgovine. Jer, takvim potezom direktno obespravljuje potrošače u našoj zemlji – ističe Papović.

– Ovo nije jedini problem u vezi sa novim Zakonom o zaštiti potrošača. Još je bitnije istaći da mi ne znamo ni kakav nacrt zakona odlazi na vladu i u skupštinu, niti šta on sadrži. To nam niko iz Ministarstva trgovine ne saopštava – poručuju iz NOPS-a.

Prema ranijim najavama Slobodana Milosavljevića, ministra trgovine, Vlada Srbije bi narednih dana trebalo da usvoji Nacrt zakona o zaštiti potrošača. Na pripremi ovog propisa radi se već tri godine, a usvajanje u Skupštini očekuje se do kraja oktobra. Proces izrade zakona je sa dva miliona evra finansirala Evropska unija.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.