19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Najzad su se zvaničnici Evropske komisije oglasili i javno potvrdili da godinama varaju potrošače u istočnoj Evropi. Prodaju nam nekvalitetnije verzije poznatih robnih marki, koriste različite standarde u proizvodnji hrane, pod izgovorom da su standardi prilagođeni lokalnim ukusima.

 

 

Prema rečima evropske komesarke za pravosuđe i zaštitu potrošača Vere Jurove multinacionalne kompanije za hranu i piće godinama varaju kupce u istočnoj Evropi jer im prodaju lošije verzije poznatih marki.

–Prvi put jasno kažemo da je reč o nepoštenoj komercijalnoj praksi - rekla je Jurova i dodala da su sve verzije proizvoda za istočno tržište imale znatno lošiji kvalitet u odnosu na proizvode koji su namenjeni zapadnom tržištu, čak i oni koji su upakovani u istu ambalažu.

Očekuje se da da će uskoror uslediti i pritisak na multinacionalne kompanije da zaustave "pokušaj dovođenja u zabludu potrošača u istočnoj Evropi", jer su predugo koristili različite izgovore za ovu praksu. Multinacionalne kompanije, inače, i dalje insistiraju na tvrdnji da su reagovale na lokalnu potražnju i da nisu namerno zavaravale potrošače.

Ovo pitanje uvršteno je na dnevni red Evropske komisije zahvaljujući konstantnom lobiranju istočnih država uključujući Bugarsku, Sloveniju, Češku i Mađarsku, koje su nedavno objavile komparativne studije. Ove zemlje Evropske unije namerile su da stvari isteraju na čistac kada je reč o razlici u kvalitetu robe u zemljama stare i nove Evrope.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da će Češka i Slovačka zajedno s Evropskom komisijom u oktobru u Bratislavi organizovati evropski samit koji bi trebalo da reši dvostruke aršine nadnacionalnih kompanija na zapadnim i postkomunističkim evropskim tržištima.

- Postajem optimista kada je u pitanju različiti kvalitet hrane, dok sam ranije imao utisak da se Evropska komisija pravi luda. Očekujem da ćemo na samitu u Bratislavi napraviti pomak kada su u pitanju konkretna rešenja - kazao je Fico na konferenciji za novinare posle zajedničkog zasedanja vlade Slovačke i Češke.

- Kako to da u slovačkoj šunki ima 72 odsto mesa, a u nemačkoj 91 procenat? - pitao je Fico.

Prema njegovim rečima ishod samita treba da bude izmena evropskih pravila, ali i da bi postepena priprema pravila mogla da navede neka preduzeća da sama unapred odustanu od prakse dvostrukog kvaliteta namirnica.

Fico i češki premijer Bohuslav Sobotka očekuju da bi samit u Bratislavi trebalo da okupi evropske ministre poljoprivrede ili privrede, predstavnike nacionalnih parlamenata i udruženja potrošača, kao i šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i nadležne evrokomesare.

- Na sastanku s Junkerom sam stekao utisak da su evropske institucije na to prvobitno gledale kao na pravni i tehnički problem. Ali za nas je to politički problem, jer neko od nas pravi građane nižeg reda. Ne može to tako, to je uvreda - rekao je Fico.

Nove članice EU često po istoj ceni dobijaju isti proizvod u istoj ambalaži, ali goreg kvaliteta nego Evropljani u bogatim razvijenim članicama Unije. Fico je rekao da nije u pitanju samo hrana nego i građevinski materijal ili kozmetika, prašak za veš i kućna hemija.

- Mi ne želimo da jedemo i da pijemo škart. Želimo isti kvalitet - rekao je Fico.

Višegradska grupa, pre svega Slovačka i Češka koje se najglasnije bune zbog prakse dvostrukih aršina, već je imala jedan svoj samit premijera, posvećen borbi da postkomunističke članice ne budu više evropska kanta za smeće, gde potrošaču može da se proda bilo šta.

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.