Novostinajbitnije informacije...

Svinjetina i govedina su prodavane u mesarama Miloša Radovanovića (43) iz Čajetine, vlasnika radnje za preradu mesa „Miloš Radovanović”, i Slavoljuba Botočanina (56), vlasnika „Zlatibora” iz Valjeva. Pored njih, pripadnici kriminalističke policije uhapsili su i Milojka Savića (36) iz Čačka, Dejana Božića (39) iz Kraljeva, Dragoljuba Zvicera (55) iz Zvečana, Rada Zupca (49) iz Kraljeva i braću Nikolu (31) i Igora (36) Rankovića iz Raške. Prema saznanjima policije, osumnjičeni Milojko Savić na Kosovu je nalazio ljude od kojih je nabavljao meso, koje je zatim krijumčareno u kamionima, koji su preko ilegalnih, ali i legalnih prelaza na administrativnoj liniji ulazili u Srbiju. Meso je dalje švercovano do Čajetine i Valjeva, odnosno do mesarskih radnji osumnjičenih Radovanovića i Botočanina.

- U specijalnom bunkeru u kamionu, kojim je upravljao Zvicer, krijumčarili su tonu i po svinjskog i preko tonu goveđeg mesa. Ispred kamiona je išao automobil koji nazivaju „čistač” i čiji zadatak je bio da kontroliše da na putu nema policijskih patrola. Ceo prevoz je kontrolisao Savić, a koliko je brižljivo pripreman svaki transport govori i podatak da su imali pratnju i iza kamiona. Grupa je planirala da meso preveze do radnji osumnjičenih Radovanovića i Botočanina i proda ga - kaže sagovornik „Blica” blizak istrazi i dodaje da se utvrđuje da li su meso prodavali i u nekim drugim radnjama širom Srbije.

U Ministarstvu poljoprivrede nezvanično kažu je hapšenjem osumnjičenih presečen jedan od najjačih kanala krijumčarenja mesa.

- Protiv osumnjičenih vlasnika mesarskih radnji bilo je anonimnih prijava zbog niže cene mesa, što je bio jedan od signala da meso ne nabavljaju legalno - kaže naš sagovornik iz Ministarstva poljoprivrede i dodaje da je šverc hrane, posle krijumčarenje droga, najunosniji posao.

Ova grupa nije prva koja je uhapšena zbog krijumčarenja mesa koje nema potvrde o kvalitetu i poreklu. U kamionu Marka L. (24) iz Čačka novopazarska policija je u septembru našla 2,7 tona zamrznutog svinjskog i goveđeg mesa. Prošle godine uhapšena je grupa osumnjičena da je prokrijumčarila više od 134 tone mesa poreklom iz Brazila i Kanade, koje je bez ikakve deklaracije prodavano u pojedinim mesarama u Srbiji. Od osumnjičenih je tada oduzeto 7,5 tona mesa sumnjivog kvaliteta, koje je uništeno pod nadzorom veterinarskih službi.

Sagovornik „Blica”, koji je upućen u prilike oko šverca sumnjivog mesa, kaže da se, pored svinjetine i govedine, krijumčari i piletina.

- U poslednje vreme smanjen je šverc mesa sa Kosova i Metohije, i to zahvaljujući brojnim presecanjima krijumčarskih kanala i hapšenju osumnjičenih - kaže on.

Naš sagovornik objašnjava da se iz SAD, Brazila i Argentine brodovima meso prevozi do albanskih luka, najčešće Drača i odatle u hladnjčama do Kosova, bez ikakve kontrole carine ili Kfora. Iz Prištine meso se distribuira na sever pokrajine, odakle se preko alternativnih pravaca krijumčari u centralni deo Srbije.

- Ranije se meso švercovalo u kamionima. Policija je presretala kamione, pa šverceri sada pokušavaju da meso prokrijumčare u džipovima, kombijima, automobilima. Kada stigne u centralni deo Srbije, razvozi se do radnji ili prerađivača. Nažalost, to meso završava i u kioscima brze hrane blizu škola, pa ga kupuju i deca. Švercerima, međutim, ne smeta što to neprovereno meso jedu i najmlađi. Važna im je samo zarada. Na Kosovu paket bataka plate 15 evra, a u Srbiji ga prodaju za 20 evra. Kada prodaju po sto i više paketa, jasno je njihova računica - kaže naš sagovornik.

Blic, 26.11.2010.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.