25. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Komisija bi trebalo da prema Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi zabrani prodaju proizvoda koji se oglašavaju kao isti, a značajno se razlikuju u sastavu i kvalitetu


Hrvatska zastupnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan juče je u Zagrebu predstavila novi predlog zakona Evropske komisije kojim će se regulisati različit kvalitet naizgled istih proizvoda u EU.
Kako je Borzan izjavila Komisija je ranije imala stav da dok je proizvod bezbedan za zdravlje za njih u ovom slučaju nema problema
–Kao da moramo biti zahvalni što nas ne truju. Za nekoliko godina, dogurali smo do predloga zakona koji bi trebalo da reguliše EU tržište u celosti. Komisija bi trebalo da prema ovoj Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi zabrani prodaju proizvoda koji se oglašavaju kao isti, a značajno se razlikuju u sastavu i kvalitetu, izjavila je Borzan.
Ova Direktiva će se naći pred poslanicima Evropskog parlamenta koji će se izjašnjavati o njoj.
Evropska unija je, da podsetimo, u budžetu za ovu godinu obezbedila 800.000 evra za finansiranje projekta kontrole hrane i neprehrambenih proizvoda. Ova odluka usledila je posle pritiska zemalja istočne Evrope koje tvrde da se na ovim tržištima plasiraju proizvodi lošijeg kvaliteta nego u zapadnim zemljama. Evropska unija se, inače, krajem prošle godine obavezala da će raditi na razvoju metodologije za istraživanje kvaliteta proizvoda i pozvala je države članice da se uključe. Iako je komisija u ove svrhe odvojila dva miliona evra, izdvojeno je manje od polovine, a na konkurs za dodelu ovih sredstava javilo se 16 zemalja.
–Hrvatska vlada se nije prijavila, a naše pitanje je do kada će se ignorisati  činjenica da se više od 80 odsto naših građana zbog bofl proizvoda koji im se prodaju oseća građanima drugog reda, rekla je Borzan i dodala da je ovaj predlog zakona samo deo velikog paketa propisa koje je Komisija pripremila za potrošače, a koji uključuje i zakon koji reguliše pravo na kolektivnu tužbu.
Borzan je sa predstavnicima Međunarodne potrošačke organizacije BEUC poslala pismo Evropskoj komisiji u kojoj se navodi da je potrebno uvesti mehanizam kolektivne tužbe.
–Skandal s Folksvagenom je pokazao da su u ovom slučaju evropski kupci ostali nezaštićeni, a američki su zbog drugačije politike zaštite potrošača uspeli da naplate štetu. Istakli smo da bi se i u slučaju različitog kvaliteta proizvoda trebalo osigurati kolektivnom tužbom. Ako ovaj zakon stupi na snagu, to će biti dvostruko osiguranje da će se poštovati jednakost svih građana, izjavila je Borzan.

 

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.