Novostinajbitnije informacije...

Nakon nedavnih pritužbi pčelara da se u pojedinim megamarketima prodaje med sumnjivog kvaliteta, Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede kontrolisala je kvalitet meda u jednom marketu u Novom Sadu i uskoro se očekuju rezultati. Pčelari su se žalili SPOS-u da su u marketu primetili med po ceni od 215 dinara, dok je otkupna cena za bagremov med 268 dinara po kilogramu.

- Mnogi koriste kukuruzni sirup, koji po izgledu i gustini podseća na med, a litar košta svega 54 dinara, pa je takav “med” jeftiniji. Česti su i falsifikati dobijeni od mešavine prirodnog meda i šećera u koju se dodaju enzimi. Srbija nema laboratorije koje bi mogle da otkriju ovakve falsifikate, pa se za sada analize rade u Bremenu u Nemačkoj - kaže za “Blic” predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović i dodaje da ovi proizvodi nisu štetni po zdravlje, ali nemaju ni lekovitu vrednost kao prirodan med koji su proizvele pčele.

U SPOS-u očekuju da će Zakon o zaštiti potrošača koji stupa na snagu 1. januara smanjiti učešće nekvalitetnog meda na tržištu.

Tim povodom, Živadinović se nedavno sastao sa ministrom trgovine Slobodanom Milosavljevićem, koji je obećao da neće čekati januar, već da će odmah razgovarati sa direktorima megamarketa.

- Nadam se da će i provera naše prijave ovoga puta biti nezavisna jer se ministar lično založio. Do sada smo sumnjali i u provere, zato što su profiti fabrika koje prodaju med lošeg kvaliteta visoki, i njihov uticaj je u Srbiji veliki - kaže Živadinović.

Ova organizacija koja okuplja 10.000 pčelara, planira da sredinom sledeće godine uvede i teglu univerzalnog izgleda u koju će pčelari SPOS-a pakovati med. U ove ambalaže će se pakovati domaći med koji proizvode članovi SPOS-a, a tegla je krajem avgusta 2010, zaštićena u Zavodu za intelektualnu svojinu. Nekvalitetan med nije štetan po zdravlje, ali nije ni lekovit

Zablude kupaca
Kvalitet meda se ne može proceniti golim okom. Mnogi, prilikom kupovine okreću teglu i prate brzinu kugle, smatrajući da ako je med gust i ako sporo klizi, da je to znak da se radi o kvalitetnom domaćem pčelinjem proizvodu. U Savezu pčelarskih organizacija Srbije kažu da ovaj metod nije efikasan jer su falsifikati toliko slični prirodnom medu da se mogu otkriti samo testiranjem u laboratoriji.
 
Blic, 27.12.2010.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.