16. 07. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, nakon izvršene kontrole rakija kod proizvođača „SCAID" d.o.o. iz Subotice, konstatovala je da se radi o nebezbednim proizvodima i naložila njihovo povlačenje sa tržišta i zabranu proizvodnje.

Apelujemo na građane da ne kupuju i ne konzumiraju sledeće proizvode „SCAID" proizvođača: šljivovicu prepečenicu od 0.5 litara jačine 50% v/v, šljivovicu prepečenicu od 1 litra jačine 50% v/v i lozovaču od 0.5 litara jačine 40% v/v u plastičnim bocama jer su opasne po ljudsko zdravlje.

Nakon dobijenih rezultata iz akreditovane laboratorije utvrđeno je da navedene rakije imaju u sebi deset puta povišen sadržaj metanola tako da po kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti ne odgovaraju tehničkim propisima.  

Poljoprivredna inspekcija će na osnovu Zakona o bezbednosti hrane podneti prijavu za privredni prestup protiv proizvođača i odgovarajuće mere protiv odgovornih lica.

Podsećamo da je od početka 2010. godine do danas, poljoprivredna inspekcija Ministrastva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, izvršila 3.436 kontrola rakije u proizvodnji i prometu i tom prilikom podnela 498 prekršajnih prijava, 64 prijave za privredni prestup i jednu krivičnu prijavu.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.