24. 06. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Upravni sud je odbacio tužbu osiguravajućih kompanija Dunav osigiranje, Unika neživotno osigiranje i Viner štediše. Oni su se žalili na rešenje Komisije za zaštitu konkurencije da je dogovorom o iznosu premije narušena tržišna utakmica.

Upravni odbor Udruženja osigurača Srbije je propisao tarife premija za osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih i priključnih vozila od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima, čime se, prema oceni Komisije, bitno sprečava i ograničava konkurencija na tržištu.

Članice Udruženja osiguravača su, kako je navedno u obrazloženju presude Upravnog suda, utvrdile iste cene premija osiguranja, sa istim datumom početka primene, "čime su bitno sprečile i ograničile konkurenciju na relevantnom tržištu".

"Potrošač, koji je obavezan da zaključi ugovor o osiguranju od autoodgovornosti, nema mogućnost izbora osiguranja u pogledu cene", ocenio je Upravni sud.

Komisija za zaštitu konkurencije podnela je sredinom 2009. godine prekršajnu prijavu protiv Udruženja osiguravača Srbije zbog nedozvoljenog dogovora o formiranju jedinstvene cene osiguranja od autoodgovornosti.

Komisija je utvrdila da su osiguravajuća društva, članice Udruženja (Dunav osiguranje, DDOR Novi Sad, Delta Đenerali osiguranje, Sava osiguranje, Milenijum osiguranje, Takovo, Triglav Kopaonik, AMS osiguranje, Viner stediše osiguranje, AS osiguranje i Unika neživotno osiguranje) primenila odluku Udruženja o minimalnim premijama osiguranja.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.