24. 06. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Savet je da prvo proverite, dobro razmislite i pogledate šta je sve napisano u uputstvu, počevši od uslova do prava na raskid.

Beograd - Uoči letnje sezone, turističke agencije su počele da ističu sve primamljivije ponude, ali su i potencijalni turisti sve su oprezniji.

Zbog brojnih prevara ili neostvarenih očekivanja u vezi sa smeštajem, građani sve češće detaljno proveravaju agenciju kojoj će poveriti svoj novac.

Komfor lošiji od opisanog u brošuri, smeštaj udaljeniji od plaže ili centra grada nego što je obećano, premeštanje zbog duplog bukiranja hotela, kraći aranžman za jedan dan zbog vremena polaska odnosno povratka...

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da je „mali broj turoperatora koji su vlasnici određenih aranžmana, a sve više preprodavca koji prodaju aranžmane. Oni samo rade za procenat ili proviziju koji dobijaju od glavnog operatera“.

Prema tome, savet je da prvo proverite, dobro razmislite i pogledate šta je sve napisano u uputstvu. počevši od uslova do prava na raskid“, dodaje on.

Ako organizator putovanja ne izađe u susret putniku koji se opravdano žali zbog neispunjenih obaveza, ukoliko ni pisani prigovor nije pomogao, Turistička inspekcija je poslednja adresa za žalbu. U inspekciji preporučuju da pre polaska sve bude pokriveno ugovorom, a pre potpisivanja ugovora proveru likvidnosti agencije.

Vladimir Lakić, šef odseka turističke inspekcije, kaže da je „takođe važno da provere na sajtu NBS da li je agencija likvidna, a takođe i na sajtu APR da pogledaju finansijski izveštaj agencije, tj. privrednog subjekta i da provere da nije u blokadi“.

„Mi savetujemo putnicima da ne koriste usluge agencije koje su u blokadi pošto oni posle imaju posle finansijskih problema sa poslovnim partnerima u izvršavanju putovanja“, navodi on.

U prva četiri meseca ove godine Turistička inspekcija je dobilia 77 prijava, od kojih je 47 bilo opravdano, a u 30 slučajeva agnecije su vratile novac. U odnosu na prethodne godine , broj pritužbi je u opadanju.

Izbor destinacije i potraga za što povoljnijim aranžmanom omiljena je zanimacija većine koja se sprema za letnji odmor. Između specijalnih ponuda i last minit aranžmana izbor je veliki, ali za sve je savet isti, pre uplate proverite šta je u ponudi.

Nevena Stefanović iz Filip travela napominje da „kada je svima važno da putnik bude zadovoljan onda turističke agencije ne dovode svoj kredibilitet u pitanje“.

„Našim putnicima naglašavamo razlike između hotela od tri, četiri ili pet zvezdica da tačno znaju kakva je razlika i da tačno uoče odnos cene i kvaliteta“, dodaje ona.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.