19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) je u prethodnom periodu održalo informativni događaj, gde su učesnici (potrošači) imali mogućnost da u direktnom razgovoru sa pravnim savetnicima iznesu svoje probleme i nedoumice, a u vezi sa svojim pravima, ali i obavezama, materijalnim propisima iz oblasti zaštite potrošača i da u jednom neformalnom razgovoru dobiju adekvatne informacije, savete ili pomoć.

Na ovaj način zaposlenima u UZPV-u je omogućeno da direktno saznaju mišljenja, iskustva i stavove potrošača u konkretnim situacijama, a što će, kako se procenjuje, biti od velike pomoći potrošačkim organizacijama kako bi sadržajno i po kvalitetu unapredili svoj pristup potrošačima.

Što se tiče konkretnih tema, kao što je bilo i očekivano, najveći broj potrošača je izneo primedbe na, po njihovom mišljenju, neosnovano odbijanje reklamacija od strane trgovaca (pretežno u vezi sa tehničkom robom, odećom, obućom i dr), kao i na nemogućnost dokazivanja da proizvod nije oštećen odgovornošću potrošača u situacijama kada je reklamacija odbijena od strane trgovca. Još jednom je u praksi potvrđena neophodnost strože kontrole kvaliteta robe koja su uvozi na tržište Srbije, uz obavezu propisivanja strožih standarda po pitanju kvaliteta robe pri uvozu. Potrošači navode da dodatne stručno – tehničke analize zahtevaju i dodatne finansijske troškove, bez mogućnosti garancije za nadoknadu istih, da dodatne analize često nisu prihvaćene od strane trgovaca, kao i da sudski postupci traju neadekvatno dugo uzimajući u obzir prvobitnu cenu proizvoda. Zbog svega navedenog, potrošači neretko odustaju od daljeg postupka, što nesavesnim trgovcima omogućava sticanje materijalne dobiti na štetu potrošača.

Potrošači su takođe izrazili ogromno nezadovoljstvo novom Uredbom o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2. Kako navode, period do 2022. godine je izuzetno dug za čekanje povrata novca, naročito uzimajući u obzir nepostojanje garancije da će sporna turistička agencija ostati likvidna do navedenog perioda. Ističu da brojne agencije uslovljavaju putnike prilikom izbora zamenskog putovanja po pitanju cene, kvaliteta smeštaja i sl. Uskraćujući, na opisan način, već uveliko uskraćena i redukovana prava potrošača propisana Zakonom o turizmu, Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o zaštiti potrošača.

Uočeni su i problemi u oblasti pružanja poštanskih usluga gde pošiljke kasne, roba se isporučuje sa oštećenima pa je zainteresovane učesnike trebalo upoznati sa novinama koje donosi novi Zakon o poštanskim uslugama.

Veliko interesovanje je iskazano za oblast online trgovine i propise koji regulišu ovu oblast, što je i očekivano s obzirom na veliko povećanje prometa roba i usluga putem “online servisa”.

Uočeni su i problemi u postupanju nadženih inspekcijskih organa, na prvom mestu Tržišne inspekcije, koja i pored Zakonom jasno propisane nadležnosti za postupanje u određenoj spornoj situaciji, potrošača upućuje na Evidentirana udruženja i Savetovališta.

Dodatno, potrošači su izrazili nezadovoljstvo odnosom cena i kvaliteta praktično svih proizvoda na tržištu Republike Srbije. Takođe je uočeno da se najveći broj prigovora odnosi na “domaće” trgovce, što jasno ukazuje da treba raditi na jačanju svesti trgovaca, izgradnji poslovne kulture i etike koja zadovoljnog kupca stavlja na visoko mesto na listi prioriteta, uz nezaobilazni profit.

Organizovani informativni događaj doprineo je podizanju svesti javnosti o pravima potrošača, a očekuje se da će zaključci sa istog poslužiti kao solidna osnova za nastavak rada na usvajanju novog Zakona o zaštiti potrošača, a čije usvajanje se očekuje u predstojećem periodu.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.