24. 06. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Cene goriva u Srbiji, praktično su više nego u zemljama u regionu, a kako stvari stoje litar bi mogao biti i skuplji. Naime, posle odluke o izjednačavanju akciza, gorivo koje nema predznak evro, a koje se proizvodi u rafinerijama Naftne industrije Srbije, moglo bi da bude skuplje za nekoliko dinara. Treba reći i da cene goriva nisu iste na svim pumpama, čak ni na pumpama istog vlasnika, odnosno kompanije, te da se cene slobodno formiraju i u poslednje vreme veoma često menjaju.
Cene evrodizela u Srbiji u maju su više nego u svim zemljama okruženja, osim Mađarske i Grčke, pokazali su podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).
Taj naftni derivat u Srbiji je trenutno skuplji nego u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Bugarskoj i Rumuniji.

Evrodizel u Srbiji košta 1,37 evra za litar, dok je njegova cena najniža u Makedoniji 1,08 evra za litar, a najskuplja u Grčkoj 1,52 evra za litar. Cena evrodizela u Bugarskoj ije 1,17 evra za litar, u Sloveniji 1,21 evra, Hrvatskoj 1,22 evra, Bosni i Hercegovini 1,23 evra, Rumuniji 1,26 evra, Crnoj Gori 1,27 evra, a u Mađarskoj 1,41 evra za litar. Benzin evropremijum BMB 95 u Srbiji u maju košta 1,4 evra za litar i njegova cena je takođe viša od cene tog derivata u svim zemljama okruženja, osim u Mađarskoj gde iznosi 1,47 evra za litar i u Grčkoj gde košta 1,71 evra za litar. Evropremijum BMB 95 je najjeftiniji u Bugarskoj i Bosni i Hercegovini 1,2 evra za litar, u Makedoniji iznosi 1,24 evra, Rumuniji 1,26 evra, Sloveniji 1,3 evra, Hrvatskoj 1,33 evra, Crnoj Gori 1,37 evra za litar.
U Srbiji je najprodavaniji benzin BMB 95 koji proizvodi NIS i njegova cena iznosi 1,31 evra za litar, ističu u UNKS-u.
Na maloprodajne cene naftnih derivata u Srbiji, osim kursa dinara u odnosu na evro i dolar, utiče i cena sirove nafte na svetskom tržištu, podsećaju u UNKS-u. Od zemlje do zemlje se razlikuje brzina uticaja tog parametara, tako da su zemlje koje se nalaze, recimo na Mediteranu, u stanju da za nekoliko dana brže odreaguju na nagle promene cena sirove nafte, bez obzira na to da li se radi o sniženju ili poskupljenju. Kao što se dešavalo u više navrata do sada, obično se za nekoliko dana u Srbiji uravnoteže maloprodajne cene na tržištu Srbije sa onima u okruženju, a posmatrajući na duži vremenski period, odnos cena naftnih derivata u regionu je ujednačen, tvrde u UNKS-u.
To nije sve jer će gorivo u Srbiji dodatno poskupeti. Vlada Srbije je, da podsetimo, usvojila predlog izmena Zakona o usklađivanju akciza na naftne derivate, kojim se ukidaju različite akcize na različite vrste naftnih derivata i uvode jedinstvene akcize za sve vrste motornih benzina od 49,5 dinara za litar, a za dizel-goriva 37 dinara za litar.
– Zbog usklađivanja akciza, potrošači u Srbiji mogu očekivati poskupljenje derivata iz domaće proizvodnje goriva jer će bezolovni motorni benzin BMB-95 da poskupi više od 4,5 dinara, a dizel D-2 više od dva dinara po litru – rekao je savetnik za naftu i gas u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić. – Poskupljenje goriva zbog izjednačenja akciza se može očekivati jer se novi iznos akcize, uvećan za odgovarajući iznos PDV-a, direktno ugrađuje u cenu goriva.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.