19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Do sada uništeno oko 140.000 litara proizvoda iz Turske, koji je distribuiran u više država članica.

Kancelarija Evropske unije za borbu protiv prevara (OLAF) zaplenila je u članicama Unije gotovo 140.000 litara dezinfekcionog sredstva za ruke, proizvedenog u Turskoj, opasnog po zdravlje zbog vrlo visokog sadržaja metanola, objavljeno je na njihovoj zvaničnoj stranici.

OLAF-ova istraga identifikovala je nekoliko firmi u različitim državama, među kojima su i one u Irskoj i Danskoj, koje su naručile isti proizvod za dezinfekciju ruku od istog turskog proizvođača. Sve je krenulo iz Danske, koja je još u avgustu obavestila kancelariju da je zaplenila 6.000 litara opasnog turskog dezinficijensa.

Kasnijom proverom ustanovljeno je da je turski proizvođač poslovao pod nekoliko različitih imena, a OLAF je uspeo da ih otkrije i međusobno poveže. Imena kompanija koje su bile uključene u taj posao, kako se navodi, još nisu saopštena zbog tajnosti istrage.

Ustanovljeno je da je turska firma proizvodila za druge kompanije, verovatno proizvode privatne robne marke. Korišćenje takvih proizvoda za dezinfekciju je opasno i može uzrokovati glavobolju, zamagljen vid, mučninu i povraćanje, gubitak koordinacije... Metanol ima toksični uticaj na očni živac.

Generalni direktor OLAF-a Vile Itala izjavio je da je do sada zaplenjeno 140.000 litara tog proizvoda, ali da se istraga nastavlja. Od početka pandemije Evropska kancelarija za borbu protiv prevara bila je izuzetno aktivna. Oni su se usredsredili uglavnom na proveru tržišta medicinske opreme, koja je najtraženija u zdravstvenoj krizi kovida 19, kao što su maske, brzi testovi, dezinficijensi.

– Ovi proizvodi treba da štite ljude a ne da im nanose štetu – rekao je Itale. Istragom OLAF-a do sada je otkriveno da je više od 900 kompanija u toku pandemije bilo uključeno u nezakonito poslovanje, a ta lista se neprekidno dopunjuje.

Još u julu ove godine i Interpol je saopštio da su kriminalne grupe dobro iskoristile prekide u snabdevanju zbog vanrednog stanja, zatvaranja granica i otežanog transporta. U njihovoj akciji Opson 9, zaplenjene su velike količine falsifikovane hrane i pića.

Potencijalno opasni proizvodi za potrošače bili su vredni oko 40 miliona dolara, a prilikom te opsežne kontrole tržišta uhapšeno je 406 ljudi širom sveta i razbijeno 19 organizovanih kriminalnih grupa. Među otkrivenom robom bilo je mlečnih proizvoda kontaminiranih bakterijama, mesa iz ilegalnih klanica, kao i prehrambenih proizvoda koji su lažno bili deklarisani kao lekovi.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.