23. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Firma koja se bavi telemarketingom obećava poklon, ali pod uslovom da kupac plati medicinsku sterilizaciju koju navodno obavlja ova zdravstvena ustanova

Država bi što pre trebalo da stane na put firmama koje se bave telemarketingom i prodajom na daljinu proizvoda koji su često lošeg kvaliteta. Poslednji slučaj koji je prijavljen redakciji „Politikinog Potrošača” ukazuje da ove firme koriste čak i pandemiju da ubede kupce da kupe njihove proizvode. Kao mamac u ovom slučaju koriste ime Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, tvrdeći da ovaj institut pre isporuke robe kupcu obavlja uslužnu medicinsku sterilizaciju proizvoda.

– Zvali su me i rekli da sam jedan od pet srećnih dobitnika medicinskog paketa za spavanje, dva jastuka i jorgan, punjeni „česticama aloja vere”. Uz to su mi rekli da sam dobio i melem od gaveza za ortopedske povrede i da je reč o skupom paketu koji u prodaji košta više od 20.000 dinara – počinje priču naš čitalac

Operater ga je obavestio da je paket u stvari poklon, izvučen javno na jednoj televiziji i da ga može dobiti u toku dana na kućnu adresu.

– Vaša obaveza je samo da platite medicinsku sterilizaciju koju za nas obavlja institut „Batut” i koja košta 4.100 dinara, rekao mi je operater na šta sam ja pitao kako to da ovaj institut ima vremena za ovakve stvari, budući da je epidemija. Rekao mi je da je to njihov poslovni odnos koji dugo traje, a za mene kao kupca je, dodao je, važno da dobijem bezbedan proizvod. Kada sam pitao zašto sterilišu proizvode koji su u originalnom fabričkom pakovanju, rekao mi je da je to zbog efekta aloja vere i njenih medicinskih svojstava, ali i da je tako zbog virusa korona proizvod bezbedniji. Takođe mi je napomenuo da zbog toga ne bi trebalo da stavljam navlake na ovu posteljinu kako bi ona bila delotvornija – objašnjava naš čitalac.

On kaže da nije poverovao u ovu sumnjivu priču zbog čega je od operatera tražio da uz paket dostavi dokument koji potvrđuje da ima veze sa „Batutom”, i da mu dostave sve podatke o firmi i odgovornom licu i naglasio da neće platiti robu dok sve ne proveri. Posle ove rečenice operater je zbunjeno rekao da će se kasnije javiti zbog detaljnog dogovora, ali se nije javio.

Redakcija „Potrošača” kontaktirala je ovaj institut na koji se poziva firma, a u Centru za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” rekli su nam da ne obavljaju ovakvu medicinsku sterilizaciju koju pominje ta firma.

– Smatramo da je neophodno da se stane na put informaciji koju smo primili putem „Politikinog Potrošača”. Znamo da to neće biti lak posao, s obzirom na to da je teško sagledati sve (dez)informacije koje prate prodaju telemarketingom. Neka to, za početak, bude naš demanti – naveli su iz ovog instituta.

Kako su za naš list nedavno o ovoj temi govorili iz Nacionalne asocijacije potrošača Srbije NOPS, osnovna stvar koju bi potrošači trebalo da imaju u vidu čim se suoče sa ovom vrstom prodaje, jeste da imaju posla sa obučenim osobama koje su utrenirane da ih prevare. Najpre kada neko nudi robu koja je mnogo jeftinija od iste u standardnim prodavnicama, to je prvi razlog za sumnju. To je signal da nešto nije u redu, zbog čega bi kupac odmah trebalo da se raspita da li je prodavac koji ga kontaktira registrovan i da mu traži sve podatke.

– Trgovac mora biti registrovan, jer ako nije, onda kupac pospešuje sivu ekonomiju i velika je verovatnoća da će imati probleme. Zatim razmislite da li vam ta roba uopšte treba, čak iako vam se ponuda učini primamljivom, dajte sebi vremena. Jedan dan da razmislite, pitate ukućane. Ako vam trgovac kaže da je to poslednja prilika, ne nasedajte i to je razlog da posumnjate da mu namere nisu iskrene. Propustite priliku, bolje i to nego da budete prevareni – rekli su u NOPS-u.

Šta u slučaju da se kupac odluči da kupi, kako bi onda trebalo da reaguje i na šta da obrati pažnju? U NOPS-u kažu da u tom slučaju mora da insistira da dobije račun na kome su svi podaci o prodavcu. Trebalo bi da uz račun dobije i obrazac za odustanak od kupovine, jer na to ima pravo bez obrazloženja 14 dana od kupovine:

– Kupovati od registrovanih trgovaca znači biti siguran da u slučaju da nešto ne bude u redu potrošač može da se zaštiti, jer to zakon tako nalaže.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.