24. 06. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Ne­za­do­volj­na od­lu­kom Ru­si­je o za­bra­ni uvo­za sve­žeg po­vr­ća iz Evrop­ske uni­je, Evrop­ska ko­mi­si­ja za­tra­ži­će od Mo­skve ob­ja­šnje­nje za tu „ne­sra­zmer­nu“ od­lu­ku. Špa­ni­ja će tra­ži­ti od­šte­tu po­što je za po­ja­vu smr­to­no­sne bak­te­ri­je EHEC u Ne­mač­koj po­gre­šno okri­vljen špan­ski kra­sta­vac.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je juče da je soj ešerihije koli, koji je odgovoran za smrtonosnu zarazu u Evropi, sasvim nova bakterija, koja nikada ranije nije viđena i koja je do sada odnela 17 života, a zaraženo je više od 2.000 ljudi.
SZO je navela da su preliminarna genetska ispitivanja pokazala da je taj soj mutant dve različite bakterije ešerihije koli i da poseduje letalne gene, čime se može objasniti zbog čega je zaraza u Evropi tako opasna i širokih razmera, prenela je agencija AP.

Stručnjak SZO za ispravnost hrane Hilde Kruse je izjavila da je „to jedinstven soj, koji nikada ranije nije izolovan kod pacijenata“, dodajući da poseduje „različite karakteristike koje ga čine zaraznijim i toksičnijim“.
Do sada je taj mutirani soj ešerihije koli usmrtio 17 osoba u Nemačkoj i jednu u Švedskoj. Registrovano je više od 2.000 zaraženih, uključujući 470 osoba kod kojih se javio redak poremećaj funkcije bubrega.
Španija će tražiti odštetu pošto je za pojavu smrtonosne bakterije EHEC u Nemačkoj pogrešno okrivljen španski krastavac, najavio je juče premijer Španije Hose Luis Rodrigez Sapatero.
Postalo je jasno, analizom koju je sprovela španska agencija za bezbednost namirnica, da nema ni najmanje indicije da je poreklo opasne infekcije u bilo kojem španskom proizvodu – rekao je on u intervjuu španskom državnom radiju.
– S tim u vezi bih voleo jasniju reakciju Evropske komisije… Sada imamo vrlo ambiciozan zadatak pred nama, a to je da oporavimo naš dobar ugled što je mogu-će pre i trgovinu svim proizvodima iz Španije – objasnio je Sapatero.
Španija će, kako je dodao, tražiti odštetu pred nadležnim institucijama u Evropi za pretrpljenu štetu.
Nezadovoljna odlukom Rusije o zabrani uvoza svežeg povrća iz Evropske unije, Evropska komisija zatražiće od Moskve objašnjenje za tu „nesrazmernu“ odluku.
– To je preterano – prokomentarisao je odluku o zabrani uvoza Frederik Vinsent, jedan od portparola EK, i dodao da će se „Komisija obratiti ruskim vlasti-ma i zatražiti objašnjenje“.
On je naveo da EU godišnje izvozi u Rusiju povrće u vrednosti između tri i četiri milijarde evra.
Rusija je od juče uvela zabranu uvoza svežeg povrća iz svih zemalja Evropske unije zbog pojave stomačne infekcije u nekoliko evropskih zemalja, pre svega u Nemačkoj, javila je agencija Interfaks.
Toj agenciji je glavni sanitarni lekar Rusije Genadij Oniščenko rekao da je od juče zabranjen uvoz svežeg povrća u Rusiju iz zemalja EU i da će sveže povrće proizvedeno u tim zemljama biti povučeno iz prometa. Do juče je zabrana uvoza povrća važila samo za Nemačku i Italiju, podseća Interfaks.

Izvor: Agencije

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.