23. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Suša u našoj zemlji je najmanje posledica ostavila na suncokret i u Udruženju „Žita Srbije” za sada ne vide razlog za novo poskupljenje zejtina u maloprodaji

Cene ulja na svetskim berzama u proteklom periodu ponovo beleže rast. U prodavnicama u Srbiji, posle lančanog poskupljenja u više navrata, trenutno stagniraju i u rasponu su od 170 do 190 dinara za litar. Stručnjaci, međutim, ne mogu još sa sigurnošću da kažu šta će se dešavati u narednom periodu i da li nas očekuju nova poskupljenja.

Slično je i na okolnim tržištima, pa je u Hrvatskoj nedavno objavljeno kako je suncokretovo ulje jedan od proizvoda čija je cena najviše porasla u protekloj godini. Preračunato u dinare, sve donedavno, potrošači su litar ulja plaćali oko 155, dok ga trenutno kupuju po ceni od oko 230 dinara.

Konsultantkinja za prehrambenu industriju nedavno je novinarima „Poslovnog dnevnika” objasnila kako razlog za ovu situaciju ne treba tražiti u inflaciji, već da je, kako je naglasila, uzrok na drugom kraju sveta – u Kini. Kako je rekla, zbog afričke kuge svinja i desetkovanog fonda ta zemlja je ponovo počela da podiže stočarstvo pa kupuje velike količine stočne hrane, što je imalo znatnog uticaja na cene.

Sunčica Savović, direktor Udruženja „Žita Srbije”, kaže da se ne može videti veza između potražnje u Kini i rasta cena ulja, posebno zato što je tražnja pala u poslednje dve nedelje iz svih pravaca, pa se to trenutno odnosi i na ovu zemlju. Ona je potvrdila da je na svetskim berzama do protekle nedelje (period – 15. jul u odnosu na 7. jul) ulje ponovo znatno poskupelo, ali u većoj meri sojino nego suncokretovo.

– Ne vidimo konkretniji razlog za ovo poskupljenje. Uljarice su trenutno u zapećku svuda zbog pšenice jer žetva još nije završena u mnogim državama. Berze su inače vrlo nestabilne. Dve nedelje cene žitarica drastično variraju i izuzetno je slabo trgovanje – kaže Savovićeva.

Kada je reč o suncokretu, što se Srbije tiče, suša je najmanje posledica ostavila na ovu uljaricu, kaže naša sagovornica i ističe da ne bi imalo smisla da cene suncokretovog ulja idu još nagore.

– Bez obzira na naše višegodišnje bilanse i iskustvene procene, mi još realno ne znamo koliki će tačno biti rod suncokreta. Ali jasno je, prema onome što se može videti na terenu, da je suša ostavila najmanje posledica na tu uljaricu – objašnjava ona.

Prema prognozama ovog udruženja, rod suncokreta mogao bi da bude vrlo sličan prošlogodišnjem od oko 646.000 tona. Moguće je da će prinosi biti samo nešto manji.

– Ostaje još ceo avgust, vremenske prilike će svakako imati uticati na svetsko i domaće tržište. Prošle sezone rod suncokreta bio je manji u svetu, a veća tražnja, što je podiglo cene ulja u maloprodaji. Godina je nestabilna. Ali praksa u našoj zemlji jeste da uljare uvek proizvedu onoliko koliko je potrebno za domaće tržište, a za izvoz je išlo ono što nije potrebno – kaže Savovićeva i ističe da ćemo sa suncokretom biti načisto maksimalno dva meseca posle žetve. Svi dalji faktori će biti isključivo spoljni, koji će uticati na kretanje cena.

Podsetimo, prema zvanično dostupnim podacima, litar zejtina u prodavnicama u Srbiji poskupeo je za skoro četvrtinu od januara prošle do istog meseca ove godine. Prosečna cena u januaru ove godine bila je 151,46 dinara za litar, a godinu dana ranije – 121,81 dinar. Poznavaoci tržišta objasnili su da je na poskupljenje ove namirnice uticalo to što su lošiji rod imali mnogi veliki proizvođači poput Bugarske, Rumunije, Moldavije, Ukrajine. Analitičari kažu da cena sirovine čini oko 80 odsto udela u ukupnim troškovima proizvođača.

 

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.