16. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Nalepnice prvo na frižiderima i zamrzivačima, televizorima, mašinama za veš i sudove, dok će oznake na sijalicama biti promenjene od 1. septembra

Na tržištu Evropske unije od marta ove godine prodaju se uređaji s novim oznakama o energetskoj efikasnosti, a uskoro će, prema najavama, stizati i do naših potrošača. Kako je objavio portal „Evropa.rs”, uređaji poreklom iz EU s novom energetskom oznakom naći će se na srpskom tržištu verovatno i pre stupanja propisa na snagu. Upotreba energetski efikasnih uređaja u domaćinstvu, zajedno sa novim prozorima i vratima, dovodi do značajne uštede energije i smanjenja troškova. 

– Potrošač treba da zna šta znače energetske oznake na uređajima. Na tržištu ne smeju da se nađu uređaji koji nemaju energetsku oznaku. Važno je da se pobrinemo da su podaci koji stoje na nalepnici tačni. U Srbiji ne postoje laboratorije koje proveravaju da li su klima-uređaji zaista u energetskoj klasi koja je na njima navedena. Projekat radi na unapređenju kapaciteta laboratorija u Srbiji kako bi se ispitale energetske karakteristike proizvoda i kako bismo imali garanciju usaglašenosti sa svim važećim propisima – rekao je za ovaj portal dr Mirko Đapić sa projekta EU za energetsku efikasnost i eko-dizajn proizvoda. 

Energetske oznake sada sadrže pojednostavljenu skalu energetskih razreda, od tamnozelene A – za energetski najefikasniji uređaj koji doprinosi smanjenju računa i emisije ugljen-dioksida, do crvene G – za najmanje efikasan uređaj, dok se kategorije A+, A++ i A+++ više ne koriste. Nove oznake prvo se primenjuju na beloj tehnici (frižiderima i zamrzivačima, mašinama za veš i mašinama za sudove), kao i televizorima, dok će se oznake na sijalicama promeniti od 1. septembra 2021, a potom i na ostalim uređajima. 

Pored oznake za energetsku klasu proizvoda, nove nalepnice na kućnim aparatima (registrovanim u bazi podataka EU) imaju i kju-ar kod u gornjem desnom uglu, pomoću kojeg građani mogu saznati više informacija o proizvodu iz Evropske baze podataka o energetskim oznakama na proizvodima. Proizvodi na našem tržištu moraju da zadovoljavaju zahteve za označavanje koji su na snazi u Republici Srbiji, ali ne moraju nužno biti registrovani u evropskoj bazi podataka. 

Kada je reč o frižiderima i zamrzivačima, u odnosu na stare oznake, osim novih klasa energetske efikasnosti, ova oznaka sadrži drugačiji piktogram za zapreminu ovih uređaja (slika sa flašom i pahuljom), i drugačiji piktogram (slika sa zvučnikom) za nivo buke, kao i novu oznaku za klasu nivoa buke. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, domaćinstva imaju najveći udeo u ukupnoj potrošnji energije u Srbiji – 35 odsto. Javno-komercijalni sektor troši oko 10 odsto, industrija 26 odsto, saobraćaj 27,5 odsto, a ostalo troši poljoprivreda. Većina građana Srbije (68 odsto) smatra da njihov lični angažman može u maloj meri doprineti energetskoj efikasnosti, dok samo jedna četvrtina veruje da njihovo domaćinstvo u velikoj meri može doprineti energetskoj efikasnosti, pokazalo je istraživanje kupovnih navika i poznavanja energetski efikasnih uređaja građana Srbije, sprovedeno ranije ove godine za potrebe projekta. 

U Republici Srbiji potrošnja energije je četiri do pet puta veća nego u zemljama Evropske unije, odnosno njenim starim članicama, i dva do tri puta veća u odnosu na zemlje u susedstvu koje su odnedavno u EU, što govori o potrebi za unapređenjem energetske efikasnosti u našoj zemlji. Kako je ranije objavilo Evropsko udruženje za zaštitu potrošača (BEUC), nova pravila kupcima znatno olakšavaju izbor ekonomičnijih aparata. Na ovaj potez Evropa se odlučila zbog toga što je stari način označavanja zbunjivao potrošače, a Brisel takođe ima plan da do 2030. godine poveća energetsku efikasnost za 27 odsto. BEUC je objavio kako je samo jedan od četiri ispitanika razumevao šta podrazumevaju A+ oznake i sugerisao da je bolje vratiti se se staroj A–G skali, gde bi klasa A uvek bila sinonim za najefikasnije tehničke proizvode. Ankete takođe pokazuju da 86 odsto kupaca bele tehnike i malih kućnih aparata uvažava energetsku oznaku prilikom kupovine električnih uređaja, ali im često nije najjasnije koliku uštedu tačno ostvaruju. Oznaka za veću uštedu sugeriše i na bolji kvalitet samog uređaja jer to znači da su korišćene novije tehnologije. Spisak uređaja čije će oznake biti promenjene biće naknadno proširen, dok će grejna tela i dalje imati oznaku A+, sve do 2030.

Evropska unija je 1992. godine donela direktivu o obaveznom obeležavanju električnih uređaja za domaćinstvo nalepnicama za označavanje energetskog razreda. Od tada se nijedan uređaj ne može naći na tržištu bez te nalepnice. Planirano je i uvođenje registra proizvoda po energetskoj efikasnosti, kako bi se ostvarila bolja kontrola takvih proizvoda. Procenjuje se takođe da je do sada oko 15 procenata tehničke robe bilo netačno obeleženo, kada je reč o skali energetske efikasnosti. 

 

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.