18. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Beli sirevi koje proizvode velike industrijske mlekare u Srbiji poskupeće sredinom novembra od dva do šest odsto, a jogurt i mleko oko tri procenta, saznaju "Novosti" u pojedinim trgovinskim lancima. Stručnjaci navode da su i mali, individualni proizvođači podigli cene kajmaka i sireva na pijacama za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Mlečni proizvodi u trgovinskim lancima su i prethodnog meseca već zabeležili rast.

Ovakvom rastu, međutim, ne mogu da se nadaju i sami stočari, jer su pojedini, najveći otkupljivači podigli cenu za dva do tri dinara po litru. Tačan iznos još ne znaju, jer tek treba da dobiju od mlekara obračun za novembar. I sa novom cenom, litar mleka koji će najviše biti plaćen u Srbiji neće preći 38 ili 39 dinara, što je daleko od vrednosti koja se uloži u proizvodnju.

- U oktobru su proizvođači podigli cene najtraženijim polutvrdim sirevima, kačkavaljima, od šest do 10 odsto, a jogurtu i mleku oko pet procenata - kažu u poznatom megamarketu.

- Potrošači teško mogu da primete poskupljenje od nekoliko dinara. Posebno zbog brojnih akcija, nije jednostavno da prate kretanje redovnih cena.

Naši sagovornici ističu da industrijske mlekare kao glavni razlog i za prethodni i za najavljeni rast navode poskupljenje sirovine, odnosno mleka.

- Povećanje otkupne cene mleka je sramotno i predstavlja sistemsko uništavanje i ovo malo preživelih stočara - smatra Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. - Cenovnik koji smo mi dobili je maltene nemoguće rastumačiti. U oktobru je najskuplji litar mleka plaćen 36 dinara po litri. I to najveće kompanije koje bi trebalo najviše i da plaćaju. Kao da je samo njima sve poskupelo. Čekamo da nam država iz budžeta da novac, i od poreza građana plati našu sirovinu, a to je apsurd.

Kako objašnjava Bugarski, od njih se traži vrhunski kvalitet koji zadovoljava EU standarde, zbog izvoza, a plaćaju ih "mizerno".

- Mi ne prodajemo mleko državi, već mlekari i oni treba da nam plate - naglašava Bugarski. - A to što nama država pomaže, to se tiče agrarne politike i nema veze sa proizvođačima. Nismo socijalni slučajevi i želimo da budemo adekvatno plaćeni. Ne prodaju oni samo mleko, već zarađuju i na jogurtu, kajmaku, pavlaci, voćnom jogurtu...

Agroekonomista Milan Prostran kaže da su primarni proizvođači mleka nezadovoljni otkupnom cenom industrijskih mlekara, jer su poskupeli i stočna hrana i energenti. Prerađivači će, kako navodi, morati da uvaže ove opravdane argumente i da im više plaćaju.

- To povećanje mlekare onda ugrađuju u cenu svih mlečnih proizvoda - objašnjava Prostran. - S druge strane, bez obzira na pandemiju, građani se ne odriču navika, slave se slave, kupuju se više pojedini mlečni proizvodi, i ta situacija ide u prilog rastu cena.

On navodi i da su kajmak i sirevi poskupeli i kod malih individualnih proizvođača na pijacama za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Trend rasta cena hrane, kako ističe, prisutan na globalnom tržištu i nastaviće se sve dok ne dođe do stabilizacije na svetskim berzama, jer je pandemija napravila poremećaj. On procenjuje da bi do toga moglo da dođe sledeće jeseni u zavisnosti od ekomonskog oporavka zemalja.

- Ne očekujem drastična poskupljenja u narednom periodu u Srbiji, ali će biti rasta pojedinih vrsta namirnica od 15 do 25 odsto u narednom periodu - kaže Prostran.

KAČKAVALJ DO 1.500

Pakovanje od 900 grama belog sira industrijskih mlekara u Srbiji trenutno košta do 515 dinara, a na akciji se može naći i za 400 dinara. Za pola kilograma treba izdvojiti do 300, a na sniženju 230 dinara. Litar klasičnih vrsta jogurta, sa 2,8 i 3,2 procenta mlečne masti, kreće se uglavnom od 95 do 120, dok je na akciji 85 dinara. Obično dugotrajno mleko sa 2,8 i 3,2 mlečne masti u tetrapaku od jednog litra košta do 125, a na sniženju 90 dinara. Kilogram najtraženijih vrsta kačkavalja, kao što su gauda, edamer, trapist, kreće se od 800, koliko iznosi cena na akciji, do 1.500 dinara.

Izvor: Novosti

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.