20. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Neverovatno je da trgovcima prevarantima, koji godinama obmanjuju najstarije građane i papreno im prodaju navodna medicinska pomagala, nadležni organi još uvek nisu stali na put! Ova pojava je sve masovnija, a jedan u nizu je i slučaj subotičkih penzionera koje je nedavno skupo koštala neinformisanost i naivnost.

Kompanija "Biobalans medika konsalting Subotica", koja je u blokadi, prodala im je običan masažer, koji navodno leči mnoge bolesti, i to za čak 151.000 dinara. Na tržištu se ovaj isti proizvod može naći za oko 100 evra. Od penzionera su zahtevali da im odmah u kešu isplate celu sumu. Ovi trgovci već godinama dovode u zabludu potrošače na isti način, ali su ranije to činili pod drugim imenom, Vital world. Činjenica da su u blokadi im omogućava da novac od njih ne može da se naplati. U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) ističu da im je dobro poznat način poslovanja ove kompanije. Prethodnih godina su im na dnevnom nivou stizali brojni prigovori protiv firme Vital world, a i tada su bili pod blokadom.

Ovakvu praksu razvile su firme koje prodaju robu van poslovnih prostorija, na takozvanim prezentacijama ili dolaskom na kućnu adresu. Tako je i ovaj subotički bračni par, koji su na prezentaciji dugoj tri sata, ubeđivali u navodna čudotvorna medicinska svojstva masažera, na kraju podlegao obmanjivanju ovih trgovaca. Kada je sin saznao kako su prevareni njegovi roditelji, odmah je reagovao i u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača hteli su da odustanu od kupovine, vratili su proizvod i tražili povrat novca. Prodavci se od tada ne javljaju na telefon, ne otvaraju ulaz za pristup kancelariji, niti vraćaju novac.

- Iz kompanije "Biobalans medika" zvali su moje roditelje da dođu na prezentaciju o zdravlju u Otvorenom univerzitetu - priča nam Subotičanin A. S. - Tamo im je predstavljen masažer "A2B2-4000", za koji su tvrdili da leči mnoge bolesti. Uspeli su da ubede oca da ga kupi, jer je poverovao da će pomoći svima u našoj porodici da poboljšaju zdravstveno stanje.

On navodi da se sve veoma brzo odigralo. Nakon potpisivanja ugovora, kako ističe, tražili su da im se odmah isplati masažer. Roditelji nisu imali vremena ni da razmisle ili pitaju za savet.

- Insistirali su da im što pre plate i to kešom, pa su krenuli sa mojim roditeljima do kuće - objašnjava naš sagovornik. - Oni su to učinili, dali su ono što su godinama skupljali. Majci je novac bio potreban, treba da ide i na operaciju štitne žlezde, a oni su ubedili da će joj i taj problem biti rešen masažerom. Umesto fiskalnog dobili su samo potvrdu na "nota" računu.

Vrlo brzo se ispostavilo da proizvod nije ni blizu delotvoran kao što ima je rečeno. Naš sagovornik je pokušao da kontaktira sa firmom i video na sajtu APR da je ona u blokadi, a da na fejsbuk-stranici pod njihovim imenom, piše kako je prevarila brojne građane.

- Nisu nam dali obrazac za odustanak od kupovine ali sam je skinuo sa interneta i poslao sa povratnicom, sve u zakonskom roku od 14 dana - dodaje naš sagovornik. - Obratili smo se tržišnoj inspekciji, gde smo popunili dokumentaciju po kojoj bi prema Zakonu o zaštiti potrošača trebalo da se potrošačima vrati novac. Oni su već upoznati sa slučajem, jer kažu da su isti prvo poslovali pod imenom Vital world.

Inspekcija je otišla do firme i oni su im rekli da su u blokadi i da ne mogu da vrate novac. Nadležni su doneli rešenje kojim je naložen da u periodu od osam dana vrate uplatu. Rok je istekao pre mesec dana, ali od para ništa. U NOPS-u kažu da je to začarani krug, jer i kada im bude izrečena sankcija, oni su u blokadi i nemaju odakle da im uzmu novac.

Naši novinari su pokušali da stupe u kontakt sa predstavnicima "Biobalans medike", kako bismo dobili odgovore od te kompanije ali neuspešno. Jedan broj telefona bio van funkcije, na drugi se niko nije javljao. Na adresi u Subotici, koja je navedena na ugovoru Subotičana koji su kupili masažer, nismo uspeli da pronađemo njihovu kancelariju.

NE REŠAVAJU ZDRAVSTVENE PROBLEME

U NOPS ističu da slučaj Subotičana predstavlja dovođenje u zabludu potrošača. Iskoristili su priliku, uzeli novac i znaju da ne mogu da ga vrate, jer su blokadi.

- Ubeđuju ih da će im, navodno, ti proizvodi pomoći i rešiti zdravstvene probleme - kaže Marko Dragić iz NOPS-a. - Ti masažeri, prostirke i slična roba koju prodaju penzionerima, nisu medicinski ispitani. Moraju da imaju sertifikat, potvrdu da bi mogli da ih deklarišu i promovišu kao medicinsko pomagalo.

On kaže da se NOPS-u svakodnevno javlja veliki broj penzionera koji su prevareni na sličan način. Sve je to, kako ističe, za tržišnu inspekciju i ako ne može da se zaustavi njihov rad, mora da se nađe način da se bar ublaže njihove negativne posledice.

PLAĆAJU I 50 PUTA SKUPLJE

POJEDINA preduzeća razvila su veliki biznis na račun penzionera - navodi Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača. - Mnogi potrošači nasedaju na njihove manipulacije i papreno plaćaju proizvode, čak i 50 puta skuplje od njihove realne cene. Oni poveruju u obećanje da će im, na primer, masažeri i magnetne prostirke, navodno, rešiti određene zdravstvene probleme. Ali ti proizvodi nisu medicinski ispitani i mogu i da naškode. On naglašava da se ta ozbiljna i opasna mreža nesavesnih trgovaca sve više širi i da mora da se razbije.

Izvor: Novosti

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.