02. 02. 2023.

Novosti najbitnije informacije...

Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je da su kompanije Roaming Electronics, XLS, Gigatron, Tehnomedia i Emmezeta narušile konkurenciju, jer su međusobno utvrdile cene za dalju prodaju potrošačke elektornike čiji je uvoznik preduzeće upravo Roaming Electronics. Tih pet kompanija dužno je da plati ukupno 21 milion dinara na ime mere zaštite konkurencije.

Utvrđivanjem cena ove kompanije su zaključile restriktivni sporazum, koji za cilj ili rezultat ima značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije, ocenila je Komisija. 

Restriktivni sporazumi su sporazumi kompanija koji imaju za cilj ili posledicu ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije, a naročito kojima se neposredno ili posredno utvrđuju cene i uslovi u daljoj prodaji ugovornih proizvoda, piše u Zakonu o zaštiti konkurencije.

Na ime mere zaštite konkurencije XLS je dužan da plati 575.000 dinara, Emmezeta 690.000 dinara, Tehnomedia Centar 1,3 miliona dinara, Gigatron 4,2 miliona dinara, a Roaming Electronics 14,6 miliona dinara. Novac se uplaćuje na račun budžeta Srbije.

U rešenju KZK-a objašnjava se da je društvo Roaming Electronics u prodaji potrošačke elektronike na teritoriji Srbije "obezbedilo primenu mehanizma da maloprodavac u svom objektu uvek raspolaže preporučenom prodajnom cenom".

Komisija je ocenila da ponašanja pet kompanija izražava forme direktnog i indirektnog određivanja cena u prodaji proizvoda potrošačke elektornike čiji je uvoznik društvo Roaming Electronics.

Kupci preduzeća "Roaming electronics" (Gigatron, Tehnomedia, Emmezeta i XLS) saglasili su se sa utvrđenom preprodajnom cenom i utvrđenom minimalnom maržom uz podsticaj i knjižna odobrenja od strane dobavljača, kao i sa ograničavanjem mogućnosti da se preko interneta oglašavaju niže cene.

Sistem određivanja cena u preprodaji rezultira u nepovoljnostima za potrošače u formi ujednačenih, a po pravilu i viših cena, piše u rešenju.

Zaključkom predsednika Кomisije za zaštitu konkurencije od 1. septembra 2020. godine i dopunskim zaključkom 5. februara 2021. godine pokrenut je postupak protiv privrednih društava Roaming Electronics, Tehnomanija, XLS, Gigatron, Tehnomedia i Emmezeta Srbija. 

U rešenju piše i da je postupak protiv Tehnomanije obustavljen.

Društvo Roaming Electronics posluje u okviru grupe društava Roaming, čije je krajnje matično društvo Кoefik. Društvo Roaming Electronics poseduje sopstvenu maloprodajnu mrežu – Tehnomanija, kojoj su pripojeni WinWin i Emmi House. Sopstveni brend Roaming Electronics je Alpha brend za sledeće proizvode: televizori, klime, prečišćivači vazduha i uređaji za negu i lepotu. Roaming Electronics je značajan dobavljač različitih kategorija proizvoda potrošačke elektronike učesnicima na tržištu maloprodaje.

KAKO SU SE PREDUZEĆA DOGOVARALA? KOMISIJA OBJAVILA DELOVE MEJLOVA.

Кako se navodi u rešenju komisije, u društvu Roaming Electronics, prilikom sprovedenog nenajavljenog uviđaja, pronađena je i elektronska komunikacija iz koje proizlazi da je došlo do direktnog i indirektnog načina određivanja cena u daljoj prodaji proizvoda potrošačke elektronike. 

To je potvrđeno određenom elektronskom komunikacijom pronađenom i kod drugih stranaka u postupku, navodi Komisija. 

Mejlom od 10. aprila 2017. godine, čiji je predmet: Alpha 32AR2500 (televizor), društvo Tehnomanija se obraća društvu Roaming Electronics: "...Molim za hitnu reakciju. Zovi Maksu i dogovorite se da vrati cene danas a ostalo otkupite", objavljeno je između ostalog u rešenju Komisije. 

Prethodnog dana je usledio predlog društva Roaming Electronics da Tehnomanija spusti cenu na 26.989,00 a Tehnomanija je odgovorila: "Nažalost i kad primenim cenu koju predlažeš Tehnomanija ima ubedljivo najveću cenu Alpha TV-a na tržištu. Zamoliću te da u skladu sa aktuelnim cenama podržiš lager".

Mejlom od 26.10.2017. godine, čiji je predmet: E-ponuda, društvo Tehnomanija se obraća društvu Roaming Electronics: "U prilogu se nalazi kalkulacija podrške koju očekujemo da nam isplatite za robu koju smo povukli od vas a koja je nekonkurentna s obzirom na cene na tržištu. Molba da nam isplatite КO u najkraćem roku."

Sledi kalkulacija za LG, Sony i Philips i ukupan iznos knjižnog odobrenja.

U odgovoru je: "To je rat između maloprodaja i vi morate da se borite za svoj promet i share na tržištu a ne da prebacite problem na drugog da vam reši.."

Društvo Tehnomanija je na to odgovorilo: "O ovome smo već pričali. Vi samo treba da iskoristite naš mejl da bi pritiskali dobavljača."

KOMPANIJE UTVRĐIVALE CENE I TESLA ELEKTRONIKE 

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je u odvojenom rešenju i da su kompanije Komtrejd, Tehnomanija, Gigatron, Tehnomedia, Emmezeta i XLS utvrdile cene proizvoda potrošačke elektronike brenda Tesla u daljoj prodaji.

U odvojenom procesu su utvrdili da je navedenih šest kompanija takođe zaključilo restriktivni sporazum koji značajno ograničava, narušava ili sprečava konkurenciju, piše u rešenju objavljenom u Službenom glasniku.

Na ime mere zaštite konkurencije Komtrejd je dužan da plati 34,3 miliona dinara, Tehnomanija 5,5 miliona dinara, Gigatron 4,2 milona dinara, Tehnomedia 1,3 miliona dinara.

U ovom rešenju objavljenom u Službenom glasniku piše da je Emmezeta dužna da plati 690.000 dinara, a XLS 575.000 dinara.

Komisija je naložila kompaniji Gigatron da svoje poslovanje vezano za onlajn prodaju brenda Tesla preko sajta "shop.tesla.info" organizaciono, tehnički i finansijski izdvoji u odnosu na svoje redovno poslovanje, a na način koji bi sprečio buduće postupanje kojim bi se mogla ograničiti, narušiti ili sprečiti konkurencija.

Izvor: Nova Ekonomija

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.