16. 07. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je pet kompanija sa 21 milion dinara jer su utvrđivanjem cena zaključile restriktivni sporazum, koji za cilj ili rezultat ima značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije. Kompanije Roaming Electronics, XLS, Gigatron, Tehnomedia i Emmezeta su takvim dogovorom, međusobno utvrdile cene za dalju prodaju potrošačke elektronike. Prilikom pokretanja istrage u septembru 2020. godine navedeno je da su na primer, u Srbiji cene za pojedine kategorije proizvoda, bile veće za 33 odsto do 39 odsto u odnosu na cene u Mađarskoj, gde je porez na dodatu vrednost 27 odsto, dok je u Republici Srbiji taj porez 20 procenata. U Nacionalnoj asocijaciji potrošača navode da su restriktivni sporazumi kojima se nameštaju cene ustaljena praksa u Srbiji i da bi Komisija za zaštitu konkurencije trebalo da preispita tržište naftnih derivata i goriva.

Zoran Nikolić iz Nacionalne asocijacije potrošača za Infobiz kaže da je ovakva odluka Komisije u oblasti potrošačke elektronike – očekivana.

„Setimo se da je ova ista varijanta bila sa prodavcima sportske opreme – patika. Pre toga sa prodavcima dečjih kolica i opreme za bebe. Srbija je, generalno, malo tržište, to svi moramo da razumemo. A, to je bitno jer će svi ti igrači vrlo lako da se dogovore“, ističe Nikolić.

Svaki put kada u Srbiji dođe "neki novi veliki igrač", potrošači se potajno obraduju i ponadaju da će doneti nešto novo.

"I da ćemo mi, potrošači, osetiti šta znači konkurencija i u ponudi i u ceni", navodi Nikolić.

Srbija zaista jeste malo tržište gde, kako dodaje, velikim igračima ne odgovara da imaju čak i predstavništvo, već svog jednog distributera koji diktira svoje uslove kojima se mala tržišta prilagođavaju.

"Mi kao potrošači nemamo pravo izbora, ovo nije iznenađenje, već praksa koja je jako dugo prisutna. Mislim da je daleko veća koncentracija tih restriktivnih sporazuma na tržištu benzina i dizela. Cena goriva na različitim pumpama razlikuje se samo u nekoliko para - to je možda pitanje za neki sledeći posao Komisije za zaštitu konkurencije", navodi Nikolić.

Izvor: N1

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.