02. 02. 2023.

Novosti najbitnije informacije...

NOVI SAD – Usled velikih vrućina i visokih temperatura na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine svakog dana zatraži pomoć pet do deset građana zbog trovanja hranom.

Pre dva dana je zbog sumnje da se otrovala pečenom piletinom iz prodavnice „Maxi“ jedna dojilja iz Novog Sada slučaj prijavila veterinarskoj inspekciji, koja je potom uzorak piletine poslala na analizu. U Udruženju potrošača apeluju na građane da tokom leta budu obazrivi kada su u pitanju mlečni proizvodi, a da posebno izbegavaju uslužno pečenje mesa.

Upravnik Klinike za infektivne bolesti KCV dr Jovan Vukadinov kaže da je na klinici povećan broj obolelih, a da su najčešće tegobe proliv, bolovi u stomaku i visoka temperatura.

- Uzrok tome su enterovirusi koji se u organizam unose putem hrane, vode i prljavih ruku. Kada dođu tropske vrućine, klinika svake godine bude prebukirana, pa je to slučaj i ovog leta, međutim, epidemije još nema – rekao je dr Vukadinov, dodavši da su u poslednjih nekoliko dana učestali slučajevi trovanja hranom.

Žalbe na miris i ukus hrane

Kako kažu u Udruženju potrošača Vojvodine, građani se najviše žale na kvalitet, miris i ukus hrane, a primedbe daju i na prodavce na pijacama, ne samo u marketima i mesarama. – Iako su suhomesnati proizvodi koji se prodaju na pijacama sumnjivog kvaliteta, pogotovo sad na 38 stepeni, potrošači su prestali da prijavljuju pijačare, jer znaju da su robu kupili na neadekvatnom mestu, odnosno da su pazarili švercovanu robu – objašnjava Goran Papović.

I u Udruženju potrošača Vojvodine kažu da su primedbe i žalbe građana iz dana u dana brojnije, a da je poslednji prijavljeni slučaj bio u ponedeljak posle podne kada se jedna dojilja, kako se sumnja, otrovala pečenom piletinom u marketu „Maxi“ na Bulevaru cara Lazara.

- Ona je pozvala nas, a mi smo obavestili Veterinarsku inspekciju koja je odmah izašla na teren. Ovo nije prvi put da uslužno pečeno meso bude pokvareno jer se, po pravilu, peče tek kada sveže ne može da se proda, pa mu već istekne rok trajanja.
U mnogim prodavnicama se meso koje je prethodno bilo zamrznuto peče kada već izgubi boju i počne neprijatno da miriše. Oni ga dobro začine da ubiju taj čudan ukus, pa ga peku i prodaju, što je vrhunac nepoštovanja potrošača – rekao je predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine Goran Papović.

U Veterinarskoj inspekciji kažu da su izašli na teren u prodavnicu „Maxi“ na Bulevaru cara Lazara u ponedeljak i da je ceo slučaj u postupku, te da će moći da izađu u javnost tek sa dobijenim rezultatima.

- Kada stignu rezultati analize mesa, obavestićemo javnost o tome. Mi smo preduzeli sve mere, napravili zapisnik i uzorak pečene piletine poslali na Institut za veterinarstvo, a da li je ono bilo pokvareno, saznaćemo za pet dana. Inspekciji se ne prijavljuju mnogi slučajevi, već tek pojedini, tako da mi godišnje imamo svega desetak kontrola zbog trovanje hranom ili neispunjavanja higijenskog minimuma – rečeno je u Veterinarskoj inspekciji Južnobačkog okruga.

U prodavnici „Maxi“ nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj dok ne stignu rezultati analize piletine.
Izvor: Blic, 19.07.2011.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.