16. 07. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Rezultati ankete o informisanosti potrošača – korisnika duvanskih proizvoda

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da oko 2,8 miliona građana Srbije konzumira cigarete. Duvanski dim je globalni problem, ali u zemljama istočne Evrope posebno, jer se čini da je konzumiranje cigareta stil života i svakodnevica većine stanovnika.

Sa ciljem upoznavanja sa navikama, stavovima i mišljenjima potrošača o duvanskim proizvodima, Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) sprovela je anketu o indeksu informisanosti potrošača – korisnika duvanskih proizvoda kako bi pomoću dalje edukacije i informisanja podigli svest korisnika o štetnosti pušenja i alternativnim duvanskim rešenjima.

U anketi koja je bila anonimna, učestvovalo je 1.688 ispitanika pretežno starosti od 21 do 40 godina, odnosno 66,7% (1.126). Zanimljiv podatak je da su gotovo dve trećine ispitanika ženskog pola i to 67,9% .

Od ukupnog broja učesnika, 74% su aktivni pušači, dok je njih 10,2% prešlo na proizvode koji funkcionišu na bazi zagrevanja duvana (IQOS i Glo), a manje od 2% koriste elektronske cigarete. Čak 68,6% ispitanika je izjavilo da puši duže od 10 godina.

Kada je u pitanju informisanost o štetnim sastojcima i uticaju duvanskih proizvoda, 67 odsto ispitanika se slaže da duvanski dim loše utiče na zdravlje nepušača.

Više od 40 odsto ispitanika ne misli da je nikotin najveći problem kod pušača.

Anketa je takođe pokazala da čak 60 odsto ispitanika ne čita upozorenja na paklicama, a na pitanje da li smatraju da u svakom trenutku mogu ostaviti duvan, njih čak 7 od 10 kaže da ne mogu.

Iako je 1.058 anketiranih (63%) izjavilo da su upoznati sa razlikom između konvencionalnih cigareta i proizvoda na bazi zagrevanja duvana, 60 odsto njih smatra da ti proizvodi nisu manje štetni od cigareta. Još veći broj ispitanih (66%) smatra da su e-cigarete podjednako štetne kao klasične cigarete. Ipak, 29 odsto ispitanika smatra da alternativni duvanski proizvodi ne štete ljudima u njihovoj okolini, dok gotovo isti procenat nema stav na ovu temu.

Imajući u vidu da veliki broj ispitanika nema dovoljno informacija, a ni formiran stav o dostupnosti alternativnih duvanskih proizvoda, u narednom periodu je planirano organizavanje konferencije na kojoj će relevantni eksperti govoriti o ovoj temi i pokušati da na osnovu trenutno dostupnih informacija, sprovedenih naučnih studija i istaživanja u ovoj oblasti, što objektivnije informišu korisnike o štetnosti tradicionalnih duvanskih proizvoda i o karakteristikama novih duvanskih proizvodima koji se mogu pronaći na tržištu Republike Srbije.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.