19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

U novosadskim prodavnicama tokom većeg dela dana i u najvećem broju radnji nije bilo šećera.

Potrošači kažu da šećer ne mogu da kupe već nekoliko dana, dok trgovci navode da proizvođači ne isporučuju tražene količine jer se šećer znatno više sada kupuje nego ranijih meseci i da je to razlog zašto ga nema na policama.

U prodavnicama “Maksi” i “Idea” u blizini najprometnije Futoške pijace u Novom Sadu juče nije bilo ove namirnice. Razlog je, kažu trgovci, što ga nisu dobili, mada su tražili isporuku.

Po rečima predsedika Udruženja malih trgovaca Novog Sada Mlađana Šumića, šećera već nekoliko dana nema jer, kako je za “Dnevnik” izjavio, šećerane ne isporučuju tražene količine.

Počela je sezona kada se šećer više traži jer voće pristiže i počeli su da se kuvaju pekmezi, sokovi i slatko, trenutno od jagoda, a posle i od drugog voća. Kada krene sezona kajsija, šljiva i drugog voća, šećera će trebati i za rakiju, pa će se i to biti razlog zašto će se šećer više kupovati - naveo je Šumić. – Svake godine u ovo vreme potrošači šećer više kupuju nego uobičajeno tokom godine, ali su ranijih godina proizvođači izlazili u susret potrebama tržišta, što sada izgleda nije slučaj i to je razlog zašto ga nema – naveo je Šumić.

U “Univereksport” sistemu šećera ima, ali je potražnja za kilogramskim pakovanjem porasla preko stotinu posto u prethodnih nekoliko dana, rečeno je “Dnevniku” u ovoj kompaniji.

Ima ga i za izvoz

Srbija, generalno gledano, šećera ima i za domaće potrebe i za izvoz.

Godišnje proizvedemo oko 340.000 tona, dok je godišnja potrošnja oko 200.000 tona šećera.

Svako domaćinastvo godišnje potroši oko 30 kilograma šećera.

Takođe, ove godine je posejano nešto manje od 30.000 hektara pod šećernom repom, dok je lane bilo 37.000 hektara.

- Razlog je, između ostalog, i činjenica da je kilogramsko pakovanje šećera pod Uredbom o ograničenju visine cene (84 do 89 dinara), a cena većih pakovanja od 5, 20 i 25 kilograma su više za 20 do 30 posto u odnosu na kilogramsko pakovanje. To je dovelo da i mali privrednici (poslastičari, pekari, ugostitelji…) kupuju šećer u pakovanju od kilogram. Tome treba dodati i povećanu potražnju šećera vrednih domaćica koje, umesto kilogram šećera, pazare veće količine jer su krenule da prave sokove od zove, nane... kuvaju pekmeze i prave likere od jagoda, pa ponuda i potražnja nije u srazmeri. Ali to neće dugo trajati pa očekujemo u najkraćem roku da se tržište šećera stabilizuje, rečeno je u “Univereksportu”.

Izvor: Dnevnik

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.