02. 02. 2023.

Novosti najbitnije informacije...

BEOGRAD – Preparat The Master Mineral Solution (MMS), za koji distributeri tvrde da leči sidu, rak, autizam i mnoge druge bolesti, za tržište Srbije proizvodi i nadrilekar Slobodan Maslić iz Bosanskog Šamca. Ovo sredstvo koje se prodaje kao “magični lek” zapravo je registrovano za dezinfekciju vode i za beljenje. Stručnjaci upozoravaju da se radi o prevari i manipulaciji bolesnih ljudi i da veće količine preparata mogu da dovedu do otkazivanja bubrega, ali i do smrti osoba koje ga piju. 

Posle pisanja medija, sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja juče su bili u kontroli i uzeli uzorke tog preparata na analizu od firme koja je, takođe, prodavala lek preko interneta za 15 evra. Zanimljivo je i da je distributer Izdavačka kuća “Ezoterija” iz Beograda. Zvanično je početkom ove godine testiran u Vojnomedicinskoj akademiji, ali ne za oralnu upotrebu, već kao sredstvo za dezinfekciju nehlorisane vode.

Slobodan Maslić, koji se predstavlja kao lekar prirodne medicine i hemijski inženjer, kaže da MMS pravi u svojoj maloj laboratoriji, a da napravljen preparat stavlja u plastične bočice obmotane u aluminijumsku foliju i autobusom šalje distributerima u Srbiji.

Ovo sredstvo ozbiljno narušava zdravlje, a može da izazove i smrt.

Ovaj navodni lek za sve bolesti izvesnog Džima Hembla opisuje se kao najjači prirodni uništavač virusa i bakterija, i to bez ikakvih negativnih posledica na ljudsko zdravlje. Zdravstveni stručnjaci u Srbiji međutim tvrde da se radi o ozbiljnoj prevari i da supstance koje se nalaze u preparatu mogu teško da naruše zdravlje
„Mi u Farmaceutskom jezgru smo zapanjeni sa ovom informacijom i zatečeni. Ovo sredstvo ne bi smelo da se ni pod kojim uslovima koristi za ove indikacije koje navodi distributer. Korišćenje jednog ovakvog preparata tačno je da može da dovede do otkazivanja bubrega. Blaži oblik negativnog efekta su povraćanje, mučnine”, kaže Sunčica Devora Veličković, iz Farmaceutskog jezgra.

Proizvod je ispitan u VMA, a po zahtevu upravo preduzeća Ezoterija. Zahtev je glasio da se ispita proizvod MMS, tačnije dvokomponentno sredstvo za dezinfekciju vode, radi izdavanja uverenja o zdravstvenoj ispravnosti.

Na osnovu rezultata je utvrđeno da sredstvo pripada kategoriji predmeta opšte upotrebe, odnosno da je u pitanju sredstvo za dezinfekciju vode i nije namenjeno za ljudsku upotrebu. Nalaz je, međutim, zloupotrebljen i predstavljen na način koji odgovara prodavcu, a kako tvrde iz Farmaceutskog jezgra, apotekarska i zdravstvena delatnost uopšte u Srbiji nisu dovoljno uređene, što pogoduje raznim špekulantima.

„Zdravstveni sistem u Srbiji je neuređen. Nije adekvatan za 21. vek. Iako postoje zakonska rešenja, mnoga, da ponovim ne mogu, ili su neprimenjiva ili se namerno ne primenjuju, Kontrole postoje, ali toliko je već nagomilano problema da više ni te kontrole, to prevazilazi znači i te službe koje to moraju da rade. Zdravstvo bi moralo da se uredi malo drukčije, ozbiljnije da ne bi dolazilo do ovakvih situacija”, rekao je Radosav Mitrović, šef Odseka za sanitarni nadzor Beograda.

Stručnjaci kažu da se radi o klasičnoj prevari i obmanjivanju ljudi. To potvrđuju činjenicama da supstance koje MMS sadrži mogu samo da oštete organizma.

- Hlor-dioksid, odnosno MMS ne koristi se za unutrašnju upotrebu. Može da izazove akutno trovanje. Simptomi su: mučnina, gorušica, proliv, povraćanje, nadražaj želudačne sluznice, ulceracije, anemiju. U sadržaju koji se povrati, kao i u stolici, može se pojaviti krv. U većim količinama dovodi do teške anemije. Ovo jedinjenje je i jak oksidans, čija moć raste u kiseloj sredini. U visokim koncentracijama služi kao sredstvo za beljenje papira i tekstila – objašnjava Vukica Stevanović, farmaceut i iz udrženja Farmaceutsko jezgro.

Ona još dodaje da hlor-dioksid aktiviran limunskom kiselinom ukazuje na visok stepen neznanja, jer će i bez nje u želudačnoj kiselini preparat sam delovati. – To je još jedan dokaz da je reč o šarlatanstvu. Ovaj preparat je veoma opasan za zdravlje i neophodno je ispitati ko ga je odobrio i omogućio njegovo prodaju – ističe Stevanović.

Prof. dr Dragan Joksović, toksikolog i nekadašnji načelnik toksikologije na VMA, kaže da doze od 10 do 15 grama natrijum-hlorita mogu biti smrtonosne za čoveka. – Takođe, mogu da dovedu do otkazivanja bubrega, a u manjoj količini izazivaju mučninu, povraćanje i dijareju. Ovo je klasično sredstvo za beljenje i dezinfekciju i neverovatno je da to neko savetuje kao spasonosni lek – zaključuju dr Joksović.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja tvrdi da su započeli istragu slučaja.

ŽALBA JEDNOG POTROŠAČA

Pre destak dana je do mene dosao preparat pod nazivom The Master Mineral Solution, skraćenog naziva MMS, kako ću ga dalje i nazivati u tekstu. Dobila sam ga na poklon od jedne prijateljice, kao lek XXI veka, magicno rešenje za sve probelem i lek za skoro sve bolesti današnjice.

Prvo sto sam uradio pogledam kutiju i na njoj stoji narandžasti znak Xi kao upozorenje da je opasan za vodeni svet. Već tad mi se nije svidelo i krenem da istražujem Jim Humbla i njegov čudesan lek. Zatim, okrenem sam kutiju da vidim da li je i kako registrovan kod nas. Piše, citiram : „registrovano na VMA Beograd kao sredstvo opšte namene, po Zakonu o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe.” Ne budem lenj, potražim zakon i nadjem definiciju predmeta opšte upotrebe:

Član 3 Zakona

Pod predmetima opšte upotrebe, u smislu ovog zakona, podrazumevaju se:

1) posuđe, pribor, postrojenja, uređaji i ambalaža za namirnice;

2) dečije igračke;

3) sredstva za održavanje lične higijene, negu i ulepšavanje lica i tela i ambalaža za ta sredstva;

4) sredstva za održavanje čistoće;

5) duvan, duvanske prerađevine i pribor za pušenje;

6) određeni predmeti koji pri upotrebi dolaze u neposredan dodir sa kožom ili sluznicom

Sve to ne bi bilo toliko strašno da se navedeni preparat ne reklamira kao sredstvo za oralnu upotrebu, sa sve uputstvom kako se pije. E sad osnovni razlog ovog pisma. Istražujući po netu, došao sam do zaprepašćujućih otkrića šta je u stvari MMS. Ukratko je kombinacija domestosa i totala za prskanje voća, koju neko propagira kao lek i prodaje, a simptome trovanja organizma hloridom i hloritom prestavlja kao simptome čišćenja organizma od bakterija. Da, toliko je neštetan da je pravo čudo što u deklaracijama piše da može izazvati opšte trovanje organizma. Zašto otrov? Otrov zato što se radi o izbjeljivaču srodnom običnoj Varikini, Domestosu, CLOX-u, Jubocidu i sličnim preparatima. Učinkovito će poubijati sav vodeni život. Ovaj se otrov prodaje pod tim produhovljenim imenom kao ~28%-tna otopina NaClO2, a naivci ga često kupuju u čistom obliku i zatim kod kuće prave vlastite otopine. Standardna „oprema” izgleda poprilično jednostavno, bočica otopine navedene soli i bočica otopine neke organske kiseline tipa octena ili limunska.

Izvor: UZPV 29.07.2011.
Preuzmite PDF izdanje

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.