16. 07. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Počelo je letnje sezonsko sniženje. Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača ističe da tržišna inspekcija treba što češće da kontroliše takva sniženja i oglašavanje kako potrošači ne bi imali utisak da su obmanuti. Naglašava da su najčešći prigovori kupaca da se trgovci ne pridržavaju istaknute cene i uslova prodaje robe, ali i na takozvani privid sniženja. Savetuje da kupci treba prvo da se obrate regionalnoj organizaciji potrošača, koja će ih uputiti na dalje korake i eventualno posredovati između trgovca i potrošača da se problem reši.

Ako trgovac oglasi sniženje od 50 posto, onda on, kako je za RTS istakla Nikica Jovanović, mora da ima bar petinu tog asortimana po toj sniženoj ceni, da ponudi potrošačima.

Ukazuje, da je čest utisak potrošača da nema dovoljno robe na stanju kada se na izlogu iskaže vrlo primamljiv procenat sniženja određene robe.

"Tržišna inspekcija treba što češće da kontroliše takva sniženja i oglašavanje kako potrošači ne bi imali utisak da su obmanuti. Da vas zapravo navode na kupovinu nekog drugog proizvoda na sniženju, jer su vas primamljivom ponudom naveli da bar uđete u radnju", smatra Jovanovićeva.

Koju robu će prodavci i u koje vreme, zimsku ili letnju, nuditi po sniženim cenama stvar je poslovne politike. Sada je, navodi, aktuelno sezonsko sniženje koje počinje od 1. do 15. jula i može trajati najviše 60 dana.

"Moraju imati punu informaciju šta je na sniženju, koji artikli, koja je prethodna cena bila u opticaju, a na kojoj je kasnije oglašeno sniženje. Dakle, da jasno vidite koji je procenat sniženja i da imate sve informacije o maloprodajnom objektu, da se na osnovu svega toga na kraju odlučite da li ćete obaviti kupovinu ili ne", naglašava Jovanovićeva.

Navodi i da trgovci ulažu puno u timove psihologa i sociologa koji osmišljavaju sniženja i akcije, od boje, zvuka, pa čak i mirisa da kupac uđe u radnju. Sve je podređeno tome da kupac obavi impulsivnu kupovinu, a ne samo onoga što mu je neophodno.

Na šta se najviše žale kupci

Ističe da masovniju proizvodnju ne prati i adekvatan kvalitet robe. Tehnički uređaji traju vrlo kratko nakon isteka garantnog roka.

"Imamo različite situacije, mogli smo svi skoro da se nađemo u situaciji, da je jedna cena oglašena, a na kasi bude druga, da se trgovci ne pridržavaju istaknute cene i uslova prodaje robe. To je i najčešća žalba potrošača i takva prodaja je kažnjiva i treba je prijaviti tržišnoj inspekciji", naglasila je Jovanovićeva.

Kupac, kaže, treba da insistira da mu roba bude prodata po ceni koja je istaknuta.

Privid sniženja

Utisak potrošača je i da cena na sniženju nije realna, taj proizvod nije bio u opticaju na tržištu.

Prateći kretanja robe na tržištu, kupci uočavaju da se osnovna cena pred sniženje veštački podigne, a na nju se kasnije oglasi sniženje.

"To znači, da je reč o prividu sniženja", precizirala je Jovanovićeva.

Dodala je i da su učestali prigovori da im onlajn trgovci nisu poslali robu ili da je oštećena a ne mogu da stupe u kontakt s prodavcem.

"To je situacija kada ne kupujete od registrovanog prodavca. Jedino ako kupite od njega možete se obratiti Nacionalnoj organizaciji potrošača.

Podsetila je na pogodnost kupovine na daljinu, odnosno preko interneta od registrovanog prodavca ili na različitim prezentacijama, van prodajnih prostorija, kada se roba može u roku od 14 vratiti bez ikakvog obrazloženja. 

Ko najbrže rešava problem

Jovanovićeva savetuje da kupci treba prvo da se obrate regionalnoj Organizaciji potrošača, koja će ih uputiti na dalje korake i eventualno posredovati između trgovca i potrošača da se problem reši. 

Navodi i da postoje uporni potrošači koji insistiraju da odu na sud, da su sve učestaliji postupci koje oni pokreću, kao i da je uvedena i medijacija.

"Sada kada su uvedeni prekršajni nalozi očekujemo da se poboljša sistem kažnjavanja koji treba da utiče i na to da se nepravilnosti na tržištu svedu na najmanju meru", ocenila je Jovanovićeva.

Izvor: RTS

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.